||

Baci di ricotta

Poleca: Gosia
Źródło: Nigella Lawson

Fot. Gosia

Zostało mi jedno opakowanie ricotty i chciałam zrobić coś innego niż makaron z serem, a nie bardzo wiedziałam co. Znalazłam przepis Nigelli Lawson i postanowiłam wypróbować. Jedni twierdzą, że to racuszki, inni – że mini pączki. Dla mnie ani jedno, ani drugie. Rośnie pięknie jak pączki hiszpańskie, a wyglądem przypomina nasze polskie w wersji mini. Mi osobiście w tym przepisie nie do końca pasuje cynamon, ale wszystkim innym bardzo smakowało. Są pulchniutkie i mięciutkie. Takie podobno są nawet następnego dnia – niestety tym razem się nie przekonam, bo wszystkie zniknęły w ciągu kilku minut 🙂 

Składniki:
200 g sera ricotta
2 jajka
75 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ser z jajkami zmiksować na gładką masę. Następnie dodać resztę składników i wszystko ubijać mikserem do całkowitego połączenia składników.
Na patelnię wlać olej na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakładać łyżeczką i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Pączki dosyć mocno rosną podczas smażenia.
Posypać cukrem pudrem.

Podobne wpisy