Ptysie
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Kolejne pyszności ze standardowego ciasta parzonego. Uwielbiam. Podobno dobre są z kremem piankowym, ale jak dla mnie, to koniecznie muszą być ze śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem:
500 ml śmietany kremówki
ok. 1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wodę z masłem/margaryną zagotować i dodać mąkę, energicznie mieszając, by się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, kiedy jest gładkie i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i miksować na gładką masę.
Blaszkę wysmarować masłem i wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego okrągłe porcje. Należy zachować odstęp, bo dosyć mocno rosną.
Piec ok. 25 minut w temp. 200 st.
Z podanych proporcji wyszły mi 22 ptysie średniej wielkości.
Upieczone ptysie przeciąć. Ubić śmietanę z cukrem i wypełnić kremem ciastka. Posypać cukrem pudrem.
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |