|

Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

Poleca: Hania
Źródło: ArtKulinaria

Fot. Hania

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
10 g kakao

Masa karmelowa:
150 g cukru
15 g solonego masła (lub zwykłe masło i szczypta soli)
150 ml śmietany 30%

Czekoladowe ganache:
180 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 30%

Ciasto
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto – w misce lub na blacie. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt koła i wylepić nim natłuszczoną masłem formę do tarty, łącznie z bokami. Ciasto nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Pierwsze 15 minut piec ciasto pod obciążeniem (przykryć je folią aluminiową i obciążyć fasolkami).

Masa karmelowa
Masło rozpuścić w rondelku z łyżką wody. Dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Dolać śmietanę i całość energicznie wymieszać – trzymać na ogniu do zagotowania. Cały czas mieszać – masa ma się połączyć ze śmietaną. Po ostudzeniu karmel wylać na spód tarty i schłodzić całość w lodówce.

Ganache
W garnuszku zagotować śmietanę. Zalać nią pokrojoną na kawałki czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać całość, ale nie ubijać! Po ostygnięciu wylać ganache na zimny karmel. Całość schłodzić.

Fot. Hania

Podobne wpisy