|||

„Tiramisu” korzenne bez jajek

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Tiramisu w cudzysłowie, bo z tym tradycyjnym deserem mój ma tyle wspólnego, że składa się z mascarpone, biszkoptów i kawy 😉 Ze względu na dzieci, które mają ten przysmak jeść, wyeliminowałam surowe jajka i alkohol, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić wersję bardziej klasyczną z korzennymi dodatkami. Mimo to zapewniam, że moja wersja – powstała z kompilacji dwóch przepisów z Moich Wypieków – jest prze-pysz-na! Jedną porcję pochłonęłam już w czasie robienia zdjęć 😉 Sztuka wymaga poświęceń 😉

Składniki:
(na 6 porcji)
paczka biszkoptów typu języczki (ok. 150 g)
190 ml kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 190 ml wrzątku)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 płaskie łyżki cukru
40 g białej czekolady
20 ml likieru Amaretto (opcjonalnie; jeśli dodajemy likier, wypada zmniejszyć ilość cukru lub całkiem z niego zrezygnować)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu

Do zaparzonej kawy dodajemy przyprawę do piernika.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i mascarpone – miksujemy delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można dodać do masy również likier Amaretto.

W pucharkach układamy nasączone kawą biszkopty, na nie wykładamy połowę masy. Na wierzch znowu nasączone biszkopty i druga połowa masy. Pucharki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao wymieszanym z cynamonem.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy