|||

Tarta czekoladowa z granatem

Poleca: Ewa
Źródło: Pastry Affair

Fot. Ewa

Co tu dużo mówić… W sam raz na Walentynki 🙂

Składniki:
(na formę do tarty o średnicy 29-30 cm)

Ciasto:
150 g mąki
60 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dosypujemy migdały, szczyptę soli i cukier puder. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Posypujemy stolnicę lekko mąkę i rozwałkowujemy ciasto na kształt koła. Przenosimy je na natłuszczoną masłem formę do tarty – oblepiamy ciastem spód i brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wyjęte z lodówki ciasto wstawiamy do piekarnika do 180 stopni na 15 minut.

Masa czekoladowa:
350 g czekolady – gorzkiej lub deserowej
250 ml śmietanki kremówki
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
szczypta soli

Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy masę czekoladową.
Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewamy w garnuszku razem z kremówką, cały czas mieszając – tylko do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ja zrobiłam to od razu w misie miksera, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ale można też rozpuszczać czekoladę z kremówką bezpośrednio na ogniu.

Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy szczyptę soli, cukier, mąkę i jajka i miksujemy końcówką do ubijania białek lub ręcznie – trzepaczką, aż składniki się połączą.

Wylewamy masę na upieczony spód do tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika – do 180 stopni na 25-30 minut.

Glazura z granatu:
500 ml soku z granatu
3 łyżki cukru pudru
ziarenka granatu do dekoracji

Teraz najbardziej żmudna część. Sok wlewamy do garnuszka, dosypujemy cukier puder i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Musimy zredukować sok do objętości pół szklanki. Czyli gotować do tego momentu, aż wyparuje go tyle, że zostanie właśnie te pół szklanki. Zestawiamy go wtedy z ognia, lekko przestudzamy i jak zacznie gęstnieć – wylewamy na upieczoną tartę. Dekorujemy ziarenkami granatu i chłodzimy.

Inne przepisy na walentynki znajdziesz w darmowym e-booku. Kliknij w baner poniżej i otwórz go na swoim komputerze!
Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy