• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Drożdżówki z rabarbarem i kokosową kruszonką

15 maja 2014 • 3  

Poleca: Ewa
Źródło: Bo(ro)n Appetit

Fot. Ewa

Zazwyczaj pierwszy rabarbar w sezonie wykorzystuję na ciasto ucierane, ale tym razem w lodówce zalegały mi drożdże, więc postanowiłam włożyć go do drożdżówek. Nie miałam migdałów, jak w przepisie ze źródła, więc kruszonkę zrobiłam z kokosem. Wyszła pyszna! Polecam również przygotować sos do drożdżówek – dodaje im kwaskowatości.

Składniki:
(na 12 drożdżówek)
Ciasto:
25 g świeżych drożdży

1,5 szkl. mleka
3 żółtka

1 całe jajko
0,5 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem)
szczypta soli
500 g mąki
100 g roztopionego i ostudzonego masła

Nadzienie i sos:
600 g rabarbaru
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka dżemu, np. truskawkowego (ja dałam powidła śliwkowe)

Kruszonka:
50 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy w dużym kubku łyżką cukru i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Jajko i żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże – mieszamy. Dodajemy pozostały litr ciepłego mleka i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, może się lekko kleić. Staramy się nie dosypywać za wiele mąki, choć można to zrobić, jeśli będzie naprawdę bardzo luźne.
Przykrywamy ciasto ściereczką w misce i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, a potem je rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Można też odrywać kawałki ciasta i formować kółka w rękach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki układamy umyty i pokrojony w małą kostkę rabarbar. Posypujemy drożdżówki kruszonką (jej składniki po prostu rozgniatamy/ucieramy palcami, aż się połączą i stworzą małe grudki). Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy drożdżówki w 180 stopniach przez 20 minut.

Kiedy bułki wyrastają i się pieką, przygotowujemy sos.
Pozostały rabarbar myjemy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy miód i dżem. Gotujemy ok. 5 minut, aż rabarbar się zacznie rozpadać. Przecieramy przez sito i tak powstałym gęstym sosem polewamy drożdżówki przed jedzeniem. Nie będzie go objętościowo dużo, ale w zupełności wystarczy.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Rabarbalove
#kokos, #rabarbar
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Zapiekany kalafior Poprzedni
Roladki drobiowe ze szparagami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zapiekanka z mięsa mielonego  

11 marca 2013

Wątróbka na trzy sposoby  

8 maja 2013

Cukrowe serca walentynkowe  

10 lutego 2015

3 komentarze

  1. Bo(ro)n Appétit

    on 15 maja 2014 at 09:30
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę, że moje drożdżówki smakowały 🙂 Fajny patent z sosem, prawda?

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    • Ewa P.

      on 15 maja 2014 at 09:35
      Odpowiedz

      Sos świetny 🙂 Trochę mnie przeraziło, że tak mało go wyszło, ale w zupełności wystarczyło 🙂

  2. katielissima

    on 15 maja 2014 at 07:42
    Odpowiedz

    świetne – koniecznie musze zrobić 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda