Drożdżówki z rabarbarem i kokosową kruszonką
Poleca: Ewa
Źródło: Bo(ro)n Appetit
Fot. Ewa |
Zazwyczaj pierwszy rabarbar w sezonie wykorzystuję na ciasto ucierane, ale tym razem w lodówce zalegały mi drożdże, więc postanowiłam włożyć go do drożdżówek. Nie miałam migdałów, jak w przepisie ze źródła, więc kruszonkę zrobiłam z kokosem. Wyszła pyszna! Polecam również przygotować sos do drożdżówek – dodaje im kwaskowatości.
Składniki:
(na 12 drożdżówek)
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 całe jajko
0,5 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem)
szczypta soli
500 g mąki
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Nadzienie i sos:
600 g rabarbaru
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka dżemu, np. truskawkowego (ja dałam powidła śliwkowe)
Kruszonka:
50 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy w dużym kubku łyżką cukru i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Jajko i żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże – mieszamy. Dodajemy pozostały litr ciepłego mleka i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, może się lekko kleić. Staramy się nie dosypywać za wiele mąki, choć można to zrobić, jeśli będzie naprawdę bardzo luźne.
Przykrywamy ciasto ściereczką w misce i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, a potem je rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Można też odrywać kawałki ciasta i formować kółka w rękach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki układamy umyty i pokrojony w małą kostkę rabarbar. Posypujemy drożdżówki kruszonką (jej składniki po prostu rozgniatamy/ucieramy palcami, aż się połączą i stworzą małe grudki). Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy drożdżówki w 180 stopniach przez 20 minut.
Kiedy bułki wyrastają i się pieką, przygotowujemy sos.
Pozostały rabarbar myjemy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy miód i dżem. Gotujemy ok. 5 minut, aż rabarbar się zacznie rozpadać. Przecieramy przez sito i tak powstałym gęstym sosem polewamy drożdżówki przed jedzeniem. Nie będzie go objętościowo dużo, ale w zupełności wystarczy.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |