Ryba w sosie koperkowym
Poleca: Ewa
Źródło: Nikol od kuchni
Fot. Ewa |
Ot, taki zwyczajny obiad. Nie wymaga wiele przygotowań, a smakuje całkiem dobrze. O ile lubi się koperek, bo on dominuje tu smakiem. Plusem tego dania jest fakt, że „sos” nie zabija smaku samej ryby. Nie prezentuje się może jakoś bardzo efektownie, ale na pewno jest to obiad warty wypróbowania.
Składniki:
ok. 500 g filetów rybnych
400 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
pęczek koperku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Filety rybne myjemy i dokładnie osuszamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem, cytryną i kurkumą – można dodać do sosu też odrobinę soli.
Polewamy rybę sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.