Sałatka brokułowa z fetą
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Mam wiele przepisów, na które trafiam w internecie, a które ”leżą w szufladzie”, czekając na dogodny dla nich moment. Oto kolejny z nich. Sałatka z brokułami. Jest lekka i smaczna i idealnie nada się na nadchodzące ciepłe dni.
Składniki:
1 średni brokuł
5 dużych rzodkiewek
1 opakowanie sera feta
3 jajka
mały jogurt naturalny, natka pietruszki, sól, pieprz lub sos czosnkowy
Różyczki brokuła wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 5 do 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo.
Ostudzony brokuł kroimy na mniejsze cząstki, ostudzone jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Fetę kroimy na niezbyt duże kosteczki.
Przygotowujemy sos czosnkowy lub sos z jogurtu, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.