Najszybsze ciasto z jabłkami
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Kiedy wiesz, że za 30 minut masz gości, a w domu niewiele i czasu na bieganie do sklepu też właściwie nie ma, to jest to ciasto idealne 🙂 Robi się je dosłownie 5 minut!
Do tego przygotowujesz kawę i czekasz, aż piekarnik dokończy dzieła. Smacznego 🙂
Składniki:
4 średnie jabłka
250 g mąki
2 jajka
80 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju
cukier z wanilią
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej.
Dodajemy śmietanę, mleko i olej. Wszystko dobrze miksujemy.
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Jeśli puszczą dużo soku, odsączamy je.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka połowę ciasta. Na nie dajemy połowę startych jabłek. Potem reszta ciasta i na wierzch reszta jabłek. Dociskamy ostatnią warstwę jabłek, żeby „weszła” w ciasto. Posypujemy z wierzchu cukrem z wanilią.
Pieczemy w 150 stopniach przez 40-50 minut. Jak ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Na wierzch zamiast świeżych jabłek można dać też mus/dżem jabłkowy. Fot. Gabi |