Sałatka grecka ze szparagami
W sezonie grillowym sałatki jemy co tydzień. Najczęściej na bazie sałaty lodowej, bo są orzeźwiające i mają dużo pysznego sosu. Tę sałatkę zdążyłam przygotować w kwietniu trzy razy, zanim wyszła idealna. A wszystko przez to, że szparagi kazały mi na siebie długo czekać. Ale nareszcie je zdobyłam i dziś mogę Wam zaprezentować hit tegorocznego grilla – to sałatka grecka ze szparagami. Kilka minut przygotowań, a efekt? Sami spróbujcie!
W mojej sałatce ze szparagami nie znajdziecie oliwek, mimo że podaję je w przepisie. A to dlatego, że w moim domu tylko ja toleruję oliwki. A żadna to przyjemność robić sałatkę, której potem nikt nie zje. Dlatego ten składnik pomijam, ale Wam bardzo polecam je dodać – będzie to dodatkowy mocny smak.
Składniki
główka sałaty lodowej
czerwona papryka
czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych
garść oliwek
pęczek szparagów
kostka sera feta
ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
oliwa
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i wrzucamy do osolonej wrzącej wody – najlepiej tak, żeby główki wystawały nieco nad powierzchnię. Gotujemy 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Odcedzamy i kroimy na kawałki.
Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Przekładamy ją do miski. Dodajemy pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną drobno cebulę i przecięte na połówki lub ćwiartki pomidorki. Dorzucamy pokrojone szparagi, oliwki i pokrojony w kostkę ser feta.
Całość doprawiamy do smaku i niedługo przed podaniem skrapiamy oliwą. Mieszamy i przekładamy do salaterki.
Uwaga! Nie dodajemy wiele soli – składniki użyte do sałatki są już dostatecznie słone.