Drożdżówka z serem na dwa sposoby
Ciasto drożdżowe to mój ulubiony słodki wypiek. Nic nie pobije zapachu i smaku świeżych drożdży. Nie jestem co prawda aż takim ich fanatykiem, żeby jeść surowe drożdże, ale w cieście – uwielbiam. Dziś przedstawiam Wam klasyczną drożdżówkę na mleku ze słodkim nadzieniem serowym. Dajcie jej spokojnie wyrosnąć, a będzie puszysta i rozpłynie się w ustach. Ta drożdżówka z serem ma tylko jedną wadę – w czasie zaplatania (jak zobaczycie na zdjęciach) – jest spory bałagan. Ale pamiętajcie, że jeśli nadzienie serowe wyjdzie Wam zbyt płynne, możecie je zagęścić mąką ziemniaczaną. Tak czy inaczej – w piekarniku się zetnie i nic nie wypłynie, to Wam mogę zagwarantować.
Składniki
(na 2 drożdżówki)
Ciasto
540 g mąki
80 g cukru
20 g drożdży świeżych
75 g roztopionego i przestudzonego masła
250 ml mleka
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, aż drożdże się spienią.
Pozostałe składniki przekładamy do misy miksera, dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie
400 g twarogu
100 g mascarpone lub serka kanapkowego
1 duże jajko
80 g cukru
Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem albo blenderem.
Uwaga! Jeśli masa serowa jest zbyt płynna, można dodać do niej łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na płaski prostokąt i smarujemy równomiernie nadzieniem.
Drożdżówkę z serem możemy zapleść na dwa sposoby:
Sposób 1
Posmarowany nadzieniem prostokąt zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Przecinamy rulon na pół, jeden koniec zostawiając nieprzecięty. Zaplatamy tak powstałe dwa pasma i przekładamy plecionkę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób 2
Posmarowany nadzieniem prostokąt przecinamy wzdłuż długiego boku na 4-5 kawałków. Układamy paski jeden na drugim i znów przecinamy, tym razem w poprzek, na 4-5 kawałków. Tak powstałe stosiki układamy w keksówce jeden obok drugiego, tak żeby powierzchnia posmarowana serem przylegała do krótkiego boku keksówki.
Formy z ciastem przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Źródło: Moje Wypieki