|

Kurczak w sosie pieczarkowym

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

W przypadku mojej rodziny idealne danie, aby mąż ze smakiem zjadł ryż, a synek nim nie nabałaganił. Danie proste i szybkie do zrobienia, jak na kompletny obiad. 

Składniki:
(na cztery osoby)
4 piersi z kurczaka
300 gram pieczarek
500 ml gęstej śmietany słodkiej
trochę masła
oliwa z oliwek
pieprz, curry, zioła prowansalskie, słodka papryka, vegeta

Przygotowanie trwa około 40 minut.
Piersi przekroić na pół, doprawić curry, papryką i vegetą (vegety nie używam, bo sól w moim odczuciu jest tu niepożądana) i podsmażyć delikatnie na odrobinie oliwy z oliwek.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i poddusić na maśle, popieprzyć. (Można posolić, czego również nie robię). Gdy pieczarki puszczą sok, przełożyć je do kurczaka. (Woda z pieczarek na moje zbytnio rozrzedza sos, więc jej nie wykorzystuję).
Poddusić chwilę mięso z pieczarkami, zmniejszyć ogień i dołożyć śmietanę. Dobrze rozmieszać, aby potrawa nabrała delikatnego koloru curry. Doprawić ziołami prowansalskimi.
Komponuje się najlepiej z ryżem posypanym natką zielonej pietruszki i z gotowaną marchewką.

Podobne wpisy