|

Sałatka „świeżynka”

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Nazywamy ją tak bo w składzie są głównie świeże warzywa. Idealna na grilla, imprezę czy do kolacji.

Składniki:
kapusta pekińska lub sałata lodowa
pomidory
świeży ogórek
rzodkiewki
2-3 kromki chleba
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Kapustę/sałatę, pomidory, rzodkiewki i ogórka pokroić i wymieszać. Ilość według upodobania 😉 Chleb pokroić w kostkę i zapiec w piekarniku na chrupiące grzanki (ja piekłam ok. 15 minut w temp. 190 st.).
Wymieszane warzywa przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Całość polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Na końcu posypać grzankami.

Opcjonalnie – zamiast podanych przeze mnie przypraw i oliwy można zrobić sos czosnkowy. Można jeszcze dodatkowo dodać do sałatki czerwoną cebulę.

Fot. Gosia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy