Sałatka „świeżynka”
Poleca: Gosia
Fot. Gosia |
Nazywamy ją tak bo w składzie są głównie świeże warzywa. Idealna na grilla, imprezę czy do kolacji.
Składniki:
kapusta pekińska lub sałata lodowa
pomidory
świeży ogórek
rzodkiewki
2-3 kromki chleba
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Kapustę/sałatę, pomidory, rzodkiewki i ogórka pokroić i wymieszać. Ilość według upodobania 😉 Chleb pokroić w kostkę i zapiec w piekarniku na chrupiące grzanki (ja piekłam ok. 15 minut w temp. 190 st.).
Wymieszane warzywa przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Całość polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Na końcu posypać grzankami.
Opcjonalnie – zamiast podanych przeze mnie przypraw i oliwy można zrobić sos czosnkowy. Można jeszcze dodatkowo dodać do sałatki czerwoną cebulę.
Fot. Gosia |