Ciasto „odkrycie”
Poleca: Iwona
Źródło: Crispy Biscuits
Fot. Iwona |
Ciasto idealne na upalne dni. Jest schłodzone, rześkie… Dzięki masie owocowej (obłędnie owocowej!) będzie wspaniałym przywołaniem lata.
Moja wersja z malinami to po prostu obłęd. Kolejnym razem – już niebawem – zrobię wersję truskawkową, jak w oryginale.
Składniki:
biszkopt jasny
Masa owocowa:
900 g mrożonych owoców (maliny lub truskawki) + 3/4 szkl. wody
2 galaretki owocowe
2 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3/4 szkl. wody
1 szkl. cukru
Bita śmietana:
1/2 l śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
Dodatkowo:
100 g pokruszonych herbatników
Masa truskawkowa
Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone owoce i cukier. Zagotować do miękkości owoców, a następnie jeszcze chwilę poddusić. Jeżeli owoce nadal są duże i się nie rozpadają, polecam je zmiksować. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać.
Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować, a następnie odstawić, poczekać, aż masa stanie się prawie zimna i znacznie zgęstnieje.
Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
Bita śmietana
Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć na nią herbatniki. Dokładnie schłodzić i serwować prosto z lodówki.
Fot. Iwona |