• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe

Klasyczna drożdżówa z kruszonką

26 maja 2013 • 1  

Poleca: Krolcia
Źródło: Kuron.com.pl

Fot. Krolcia

Kilka lat temu w poszukiwaniu idealnego ciasta drożdżowego, takiego zwykłego, bez owoców, trafiłam na przepis Maćka Kuronia. Wiele różnych drożdżówek wychodziło byle jak, albo placek zdychał (zakalec), albo był potwornie słodki, albo kruszonka była tak twarda, że zęby można było sobie połamać! Aż w końcu jest! Ideał! Placek drożdżowy Maćka!

Składniki:
1 kg mąki
200 g cukru
200 g masła
4 jajka
400 ml mleka
80 g drożdży
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
ewentualnie skórka pomarańczowa i rodzynki
kruszonka: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła

Robimy rozczyn z drożdży, letniego mleka i łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy połowę przesianej mąki i mieszamy ją z wyrośniętymi drożdżami. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia. Ja z reguły zostawiam w misce łyżkę czy widelec, żeby widzieć, na ile już ciasto wyrosło. Czekamy, aż się podwoi.

W międzyczasie możemy przygotować sobie resztę składników. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka mieszamy z cukrem, białek nie wyrzucamy! Można też w tym czasie rozpuścić tłuszcz na kruszonkę i zostawić sobie, żeby lekko ostygł.

Do wyrośniętego zaczynu z mąką dodajemy resztę mąki (przesianą), żółtka ubite z cukrem, cukier waniliowy, wystudzony sklarowany tłuszcz i sól. Jeśli ktoś ma życzenie, to teraz dodajemy rodzynki (dobrze by było je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, a po odsączeniu obtoczyć w mące, ale ja, jeśli dodaję rodzynki, to się w takie rzeczy nie bawię). Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od miski. Ubijamy szybko białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie i powoli mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy.

Przekładamy ciasto na blachę uprzednio wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dobrze by było, żeby ciasto sięgało co najwyżej do połowy wysokości blachy. Ono jeszcze sporo urośnie i jest ryzyko, że “ucieknie”, jeśli się do tego nie zastosujemy.

Robimy kruszonkę, mieszając i wyrabiając ręką tłuszcz, mąkę i cukier. Masło w momencie łączenia składników powinno być jeszcze ciepłe.

Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i obsypujemy kruszonką. Przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 180 stopniach. Aby kruszonka nie zrobiła się twarda/spalona, obserwujemy ciasto (przez szybkę, bez otwierania piekarnika!) i jak góra się zrumieni (po około 20-30 minutach), nakrywamy ciasto papierem do pieczenia. W sumie ciacho powinno w piekarniku siedzieć około godziny.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#bakalie
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Sałatka "świeżynka" Poprzedni
Surogat pierogów ruskich • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany  

22 kwietnia 2013

Leśny mech  

26 stycznia 2015

Schab ze śliwką  

20 maja 2013

1 komentarz

  1. Ania

    on 26 maja 2013 at 13:07
    Odpowiedz

    Wygląda zupełnie jak ciasto mojej Babci 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda