• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Sernik dyniowy z żurawiną
Boże Narodzenie// serniki// Wielkanoc

Sernik dyniowy z żurawiną

7 listopada 2013 • 4  

Kolejny sposób na wykorzystanie dyni. Sernik dyniowy z żurawiną jest pyszny i z pewnością będzie często wracać na nasze talerzyki. Spód i góra chrupią nasionkami. Warstwa serowa jest delikatna, słodka, wspaniale uzupełniają ją owoce żurawiny (można oczywiście z nich zrezygnować, ale ciasto będzie wtedy trochę mdłe). Dyni nie czuć w tym serniku nim za bardzo, więc nawet osobom, które za nią nie przepadają, ciasto powinno smakować.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 20-22 cm)

Ciasto

1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru trzcinowego
100 g masła
1 szkl. pestek dyni i ziaren słonecznika (pół na pół)
3/4 szkl. płatków owsianych

Mąkę i cukier wsypujemy do miski. Dorzucamy zimne masło i wszystko siekamy. Dodajemy pestki, ziarna i płatki owsiane i ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Dzielimy powstałe “okruszki” na dwie części.

Mniejszą część – mniej więcej szklankę – wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w takiej sypkiej formie podpiekamy w temperaturze 180 na złoty kolor – przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy do ostudzenia.

Resztą ciasta wyklejamy spód natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – tym razem okruszki ugniatamy, żeby utworzyły jednolitą podstawę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, tym razem może to zająć ok. 15 minut.

Nadzienie

250 g serka kanapkowego (lub mielonego twarogu)
3/4 szkl. puree z dyni
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 szkl. żurawiny (najlepiej świeżej, suszona jest zbyt słodka)

Dodatkowo

1,5 szkl. gęstej śmietany 12-18%
2 łyżki cukru z wanilią (opcjonalnie)

Wszystkie składniki nadzienia (poza żurawiną) wkładamy do miski i miksujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Środek powinien się ściąć.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem waniliowym i wkładamy jeszcze na 5 minut do zapieczenia.

Wierzch ciasta posypujemy upieczonymi na początku okruszkami. Wciskamy je lekko w warstwę śmietanową i odstawiamy całość do ostygnięcia.

Źródło: Moje Wypieki

Sernik dyniowy z żurawiną

#dynia, #płatki owsiane, #serek kanapkowy, #żurawina
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Barbara i Piotr Adamczewscy, "Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście" Poprzedni
Mielone z żółtym serem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka śledziowa  

30 grudnia 2013

Żydowskie ciasto z jabłkami  

1 kwietnia 2014

Makowiec drożdżowy zawijany  

28 stycznia 2016

4 komentarze

  1. gin

    on 7 listopada 2013 at 23:51
    Odpowiedz

    Z żurawiną mówisz…? Koniecznie muszę spróbować tego wariantu 🙂

  2. przepis omlet

    on 7 listopada 2013 at 23:42
    Odpowiedz

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

  3. Małgorzata Z

    on 7 listopada 2013 at 20:19
    Odpowiedz

    Świetny serniczek 🙂

  4. Justyna Bąk

    on 7 listopada 2013 at 10:41
    Odpowiedz

    pysznie wygląda:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda