Sernik dyniowy z żurawiną
||

Sernik dyniowy z żurawiną

Kolejny sposób na wykorzystanie dyni. Sernik dyniowy z żurawiną jest pyszny i z pewnością będzie często wracać na nasze talerzyki. Spód i góra chrupią nasionkami. Warstwa serowa jest delikatna, słodka, wspaniale uzupełniają ją owoce żurawiny (można oczywiście z nich zrezygnować, ale ciasto będzie wtedy trochę mdłe). Dyni nie czuć w tym serniku nim za bardzo, więc nawet osobom, które za nią nie przepadają, ciasto powinno smakować.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 20-22 cm)

Ciasto

1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru trzcinowego
100 g masła
1 szkl. pestek dyni i ziaren słonecznika (pół na pół)
3/4 szkl. płatków owsianych

Mąkę i cukier wsypujemy do miski. Dorzucamy zimne masło i wszystko siekamy. Dodajemy pestki, ziarna i płatki owsiane i ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Dzielimy powstałe „okruszki” na dwie części.

Mniejszą część – mniej więcej szklankę – wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w takiej sypkiej formie podpiekamy w temperaturze 180 na złoty kolor – przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy do ostudzenia.

Resztą ciasta wyklejamy spód natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – tym razem okruszki ugniatamy, żeby utworzyły jednolitą podstawę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, tym razem może to zająć ok. 15 minut.

Nadzienie

250 g serka kanapkowego (lub mielonego twarogu)
3/4 szkl. puree z dyni
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 szkl. żurawiny (najlepiej świeżej, suszona jest zbyt słodka)

Dodatkowo

1,5 szkl. gęstej śmietany 12-18%
2 łyżki cukru z wanilią (opcjonalnie)

Wszystkie składniki nadzienia (poza żurawiną) wkładamy do miski i miksujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Środek powinien się ściąć.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem waniliowym i wkładamy jeszcze na 5 minut do zapieczenia.

Wierzch ciasta posypujemy upieczonymi na początku okruszkami. Wciskamy je lekko w warstwę śmietanową i odstawiamy całość do ostygnięcia.

Źródło: Moje Wypieki

Sernik dyniowy z żurawiną

Podobne wpisy