Obiadowy wieniec
Poleca: Krolcia
Fot. Krolcia |
Poniżej podaję przepis w wersji „idealnej” 🙂 Ja, z racji tego, że mięso miało być również dla dzieci, pominęłam musztardę, ograniczyłam czosnek i nie dałam żurawiny do mięsa, a z tymi dodatkami jest jeszcze lepsze. Dodałam za to nać pietruszki, żeby zrekompensować braki 🙂
Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
100 g zmielonego wędzonego boczku i dodatkowo ok. 15 długich plastrów boczku
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 duże jaja
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 g suszonej żurawiny
słoiczek żurawiny w syropie
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystki składniki z wyjątkiem plastrów boczku i żurawiny w syropier mieszamy w misce, tworząc zwartą masę jak na kotlety mielone.
Formę do babki z kominem o średnicy ok. 28 cm wykładamy plastrami boczku tak, żeby jeden koniec pasa kończył się przy kominie maksymalnie na wysokości formy, a drugi przy zewnętrznej części formy – ten powinien sporo wystawać. Nakładamy mięso do formy, na plastry boczku, a następnie zawijamy na wierzch wystający kawałek boczku. Ma to tak wyglądać, jakby mięso było zawinięte w boczek.
Pieczemy całość przez ok. 1 godz. i 20 min. w 180 stopniach. Podajemy z żurawiną w syropie.
Fot. Krolcia |