Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Nie mam pojęcia, dlaczego ten post pojawia się na blogu tak późno. Przecież, by powstał domowy cukier waniliowy, wystarczy chwila roboty. A efekt nieporównywalny do sklepowego specyfiku. Jeśli nigdy nie mieliście w rękach laski wanilii, zdziwi Was jej zapach. Nie ma wiele wspólnego z wanilią (a raczej waniLIną – czytajcie dokładnie etykiety!) w torebkach.

Jest kilka sposobów przygotowania cukru z wanilią. Mnie spodobał się ten, który prezentuję poniżej. Pochodzi z książki Anny Starmach, której recenzję znajdziecie na blogu BaBy w kuchni. Według innych metod nasiona wanilii mieszamy z cukrem, a laskę przecinamy na trzy części i wkładamy do pojemniczka z cukrem. I tam już zostaje. Ale przejdźmy do przepisu Anny Starmach.

Składniki

400 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii

Cukier wsypujemy do misy robota kuchennego lub do zwykłej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, starając się nie przeciąć jej na wylot. Rozchylamy laskę wanilii i nożykiem lub łyżeczką wyskrobujemy ze środka wszystkie ziarenka – dodajemy je do cukru. Laskę wanilii kroimy ostrym nożem na małe kawałki i również wrzucamy je do cukru.

Miksujemy całość przez 2-3 minuty na wysokich obrotach. Powstały cukier przesiewamy przez sitko do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Domowy cukier waniliowy

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi przepis

Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Podobne wpisy