• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Domowy cukier waniliowy
do wypieków

Domowy cukier waniliowy

13 lutego 2016 • 6  

Nie mam pojęcia, dlaczego ten post pojawia się na blogu tak późno. Przecież, by powstał domowy cukier waniliowy, wystarczy chwila roboty. A efekt nieporównywalny do sklepowego specyfiku. Jeśli nigdy nie mieliście w rękach laski wanilii, zdziwi Was jej zapach. Nie ma wiele wspólnego z wanilią (a raczej waniLIną – czytajcie dokładnie etykiety!) w torebkach.

Jest kilka sposobów przygotowania cukru z wanilią. Mnie spodobał się ten, który prezentuję poniżej. Pochodzi z książki Anny Starmach, której recenzję znajdziecie na blogu BaBy w kuchni. Według innych metod nasiona wanilii mieszamy z cukrem, a laskę przecinamy na trzy części i wkładamy do pojemniczka z cukrem. I tam już zostaje. Ale przejdźmy do przepisu Anny Starmach.

Składniki

400 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii

Cukier wsypujemy do misy robota kuchennego lub do zwykłej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, starając się nie przeciąć jej na wylot. Rozchylamy laskę wanilii i nożykiem lub łyżeczką wyskrobujemy ze środka wszystkie ziarenka – dodajemy je do cukru. Laskę wanilii kroimy ostrym nożem na małe kawałki i również wrzucamy je do cukru.

Miksujemy całość przez 2-3 minuty na wysokich obrotach. Powstały cukier przesiewamy przez sitko do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Domowy cukier waniliowy

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi przepis

Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Granola Anny Starmach Poprzedni
Anna Starmach, "Pyszne. Na słodko" - recenzja • Kolejny Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Zajrzyj też tutaj

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa  

26 lipca 2013
Lemon curd

Lemon curd  

10 grudnia 2013
Domowy marcepan

Domowy marcepan  

4 grudnia 2018

6 komentarzy

  1. Karolina Moskalik

    on 20 lutego 2016 at 20:43
    Odpowiedz

    Szczerze powiem, że nigdy nie robiłam. Zawsze kupowałam wanilinowy…ale chyba się skuszę i sama zrobię.

    • eva

      on 20 lutego 2016 at 22:06
      Odpowiedz

      Polecam – bo to naprawdę szybka akcja.
      Mnie zdziwiło na początku, jak bardzo inny jest zapach i smak tego cukru w porównaniu do sklepowego wanilinowego!

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    on 15 lutego 2016 at 11:51
    Odpowiedz

    Uwielbiam i robię od dawna … i z tego co wiem zaraziłam już tym sporą część Rodzinki:). Nie miksuje jednak cukru z wanilią, a jedynie wyłuskuję do niej ziarenka, a resztę laski kroję w kawalki i również wrzucam do cukru.

    • eva

      on 15 lutego 2016 at 12:08
      Odpowiedz

      Ten sposób jest chyba rzeczywiście bardziej popularny 🙂

  3. galeria61

    on 13 lutego 2016 at 15:33
    Odpowiedz

    Ja słyszałam, że nasionka i laskę w kawałkach wkładamy do cukru i już. To wszystko. Nie słyszałam o tym, by to razem miksować. Czy cukier zmieni swój kolor po z miksowaniu? Czy próbowałaś robić tak, jak ja to opisałam i która wersja jest lepsza?
    pozdrawiam
    Gosia

    • eva

      on 15 lutego 2016 at 07:45
      Odpowiedz

      Też tak kiedyś robiłam. Nie widzę różnicy w smaku. Przy miksowaniu kolor cukru się nie zmienia. Ale sam cukier – mimo że używałam drobnego do wypieków – staje się jeszcze drobniejszy. Coś między cukrem drobnym a pudrem. Na koniec jeszcze całość przesiałam, więc nie mam w słoiczku w ogóle drobinek laski wanilii. Same nasionka.
      Mam wrażenie, że przy miksowaniu wanilia bardziej równomiernie miesza się z cukrem. Ale to tylko moje wrażenie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda