• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Domowy cukier waniliowy
do wypieków

Domowy cukier waniliowy

13 lutego 2016 • 6  

Nie mam pojęcia, dlaczego ten post pojawia się na blogu tak późno. Przecież, by powstał domowy cukier waniliowy, wystarczy chwila roboty. A efekt nieporównywalny do sklepowego specyfiku. Jeśli nigdy nie mieliście w rękach laski wanilii, zdziwi Was jej zapach. Nie ma wiele wspólnego z wanilią (a raczej waniLIną – czytajcie dokładnie etykiety!) w torebkach.

Jest kilka sposobów przygotowania cukru z wanilią. Mnie spodobał się ten, który prezentuję poniżej. Pochodzi z książki Anny Starmach, której recenzję znajdziecie na blogu BaBy w kuchni. Według innych metod nasiona wanilii mieszamy z cukrem, a laskę przecinamy na trzy części i wkładamy do pojemniczka z cukrem. I tam już zostaje. Ale przejdźmy do przepisu Anny Starmach.

Składniki

400 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii

Cukier wsypujemy do misy robota kuchennego lub do zwykłej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, starając się nie przeciąć jej na wylot. Rozchylamy laskę wanilii i nożykiem lub łyżeczką wyskrobujemy ze środka wszystkie ziarenka – dodajemy je do cukru. Laskę wanilii kroimy ostrym nożem na małe kawałki i również wrzucamy je do cukru.

Miksujemy całość przez 2-3 minuty na wysokich obrotach. Powstały cukier przesiewamy przez sitko do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Domowy cukier waniliowy

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi przepis

Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Granola Anny Starmach Poprzedni
Anna Starmach, "Pyszne. Na słodko" - recenzja • Kolejny Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja

Zajrzyj też tutaj

Kruszonka

Kruszonka  

12 maja 2013
Krem truflowy do tortów, do orzeszków albo do muffinów

Krem truflowy – do tortów, orzeszków i muffinów  

28 grudnia 2018
Domowa nutella na mleku kokosowym

Domowa nutella na mleku kokosowym  

26 października 2018

6 komentarzy

  1. Karolina Moskalik

    on 20 lutego 2016 at 20:43
    Odpowiedz

    Szczerze powiem, że nigdy nie robiłam. Zawsze kupowałam wanilinowy…ale chyba się skuszę i sama zrobię.

    • eva

      on 20 lutego 2016 at 22:06
      Odpowiedz

      Polecam – bo to naprawdę szybka akcja.
      Mnie zdziwiło na początku, jak bardzo inny jest zapach i smak tego cukru w porównaniu do sklepowego wanilinowego!

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    on 15 lutego 2016 at 11:51
    Odpowiedz

    Uwielbiam i robię od dawna … i z tego co wiem zaraziłam już tym sporą część Rodzinki:). Nie miksuje jednak cukru z wanilią, a jedynie wyłuskuję do niej ziarenka, a resztę laski kroję w kawalki i również wrzucam do cukru.

    • eva

      on 15 lutego 2016 at 12:08
      Odpowiedz

      Ten sposób jest chyba rzeczywiście bardziej popularny 🙂

  3. galeria61

    on 13 lutego 2016 at 15:33
    Odpowiedz

    Ja słyszałam, że nasionka i laskę w kawałkach wkładamy do cukru i już. To wszystko. Nie słyszałam o tym, by to razem miksować. Czy cukier zmieni swój kolor po z miksowaniu? Czy próbowałaś robić tak, jak ja to opisałam i która wersja jest lepsza?
    pozdrawiam
    Gosia

    • eva

      on 15 lutego 2016 at 07:45
      Odpowiedz

      Też tak kiedyś robiłam. Nie widzę różnicy w smaku. Przy miksowaniu kolor cukru się nie zmienia. Ale sam cukier – mimo że używałam drobnego do wypieków – staje się jeszcze drobniejszy. Coś między cukrem drobnym a pudrem. Na koniec jeszcze całość przesiałam, więc nie mam w słoiczku w ogóle drobinek laski wanilii. Same nasionka.
      Mam wrażenie, że przy miksowaniu wanilia bardziej równomiernie miesza się z cukrem. Ale to tylko moje wrażenie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda