Nie mam pojęcia, dlaczego ten post pojawia się na blogu tak późno. Przecież, by powstał domowy cukier waniliowy, wystarczy chwila roboty. A efekt nieporównywalny do sklepowego specyfiku. Jeśli nigdy nie mieliście w rękach laski wanilii, zdziwi Was jej zapach. Nie ma wiele wspólnego z wanilią (a raczej waniLIną – czytajcie dokładnie etykiety!) w torebkach.
Jest kilka sposobów przygotowania cukru z wanilią. Mnie spodobał się ten, który prezentuję poniżej. Pochodzi z książki Anny Starmach, której recenzję znajdziecie na blogu BaBy w kuchni. Według innych metod nasiona wanilii mieszamy z cukrem, a laskę przecinamy na trzy części i wkładamy do pojemniczka z cukrem. I tam już zostaje. Ale przejdźmy do przepisu Anny Starmach.
Składniki
400 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii
Cukier wsypujemy do misy robota kuchennego lub do zwykłej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, starając się nie przeciąć jej na wylot. Rozchylamy laskę wanilii i nożykiem lub łyżeczką wyskrobujemy ze środka wszystkie ziarenka – dodajemy je do cukru. Laskę wanilii kroimy ostrym nożem na małe kawałki i również wrzucamy je do cukru.
Miksujemy całość przez 2-3 minuty na wysokich obrotach. Powstały cukier przesiewamy przez sitko do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko
6 komentarzy
Karolina Moskalik
on 20 lutego 2016 at 20:43Szczerze powiem, że nigdy nie robiłam. Zawsze kupowałam wanilinowy…ale chyba się skuszę i sama zrobię.
eva
on 20 lutego 2016 at 22:06Polecam – bo to naprawdę szybka akcja.
Mnie zdziwiło na początku, jak bardzo inny jest zapach i smak tego cukru w porównaniu do sklepowego wanilinowego!
Jolanta Szyndlarewicz
on 15 lutego 2016 at 11:51Uwielbiam i robię od dawna … i z tego co wiem zaraziłam już tym sporą część Rodzinki:). Nie miksuje jednak cukru z wanilią, a jedynie wyłuskuję do niej ziarenka, a resztę laski kroję w kawalki i również wrzucam do cukru.
eva
on 15 lutego 2016 at 12:08Ten sposób jest chyba rzeczywiście bardziej popularny 🙂
galeria61
on 13 lutego 2016 at 15:33Ja słyszałam, że nasionka i laskę w kawałkach wkładamy do cukru i już. To wszystko. Nie słyszałam o tym, by to razem miksować. Czy cukier zmieni swój kolor po z miksowaniu? Czy próbowałaś robić tak, jak ja to opisałam i która wersja jest lepsza?
pozdrawiam
Gosia
eva
on 15 lutego 2016 at 07:45Też tak kiedyś robiłam. Nie widzę różnicy w smaku. Przy miksowaniu kolor cukru się nie zmienia. Ale sam cukier – mimo że używałam drobnego do wypieków – staje się jeszcze drobniejszy. Coś między cukrem drobnym a pudrem. Na koniec jeszcze całość przesiałam, więc nie mam w słoiczku w ogóle drobinek laski wanilii. Same nasionka.
Mam wrażenie, że przy miksowaniu wanilia bardziej równomiernie miesza się z cukrem. Ale to tylko moje wrażenie 🙂