Zakwas na żurek
|

Zakwas na żurek

Doszłam ostatnio do wniosku, że często używam na blogu słowa „NAJ”. Ale znów muszę to zrobić. Żurek, który ugotowałam na tym zakwasie, był NAJlepszą tego typu zupą, jaką kiedykolwiek jadłam. Może przepis na ten zakwas na żurek przyda się Wam przy okazji Wielkanocy? Ja gotuję tę zupę niezależnie od tego, czy są święta, czy nie. Bardzo ją w domu lubimy.

Do przyrządzenia zakwasu na żurek używam żytniego zakwasu chlebowego, ale równie dobrze można wykorzystać kromkę czerstwego chleba na zakwasie. Oczywiście najlepszy byłby upieczony w domu, ale można też kupić w piekarni odpowiedni bochenek – teraz już w wielu miejscach da się dostać dobre pieczywo na zakwasie.

Składniki

50 g aktywnego zakwasu (lub kromka czerstwego żytniego chleba na zakwasie)
400 ml wody
100 g mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku (w łupinach)
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki czarnuszki
2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

Aktywny (czyli dokarmiony minimum 12 godzin wcześniej i zostawiony w ciepłym miejscu) zakwas lub kromkę chleba żytniego umieszczamy w słoiku. Zalewamy wodą. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie.

Słoik przykrywamy gazą, kawałkiem tetry lub ręcznika papierowego. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 22 stopnie) na dobę (jeśli użyliśmy zakwasu chlebowego) lub na 2-3 dni (jeśli użyliśmy kromki chleba).

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia

Zakwas na żurek

Podobne wpisy