• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne// szybki obiad

Mielone z żółtym serem

8 listopada 2013 • 2  

Poleca: Gabi
Źródło: Barbara i Piotr Adamczewscy, Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście

Fot. Gabi

Przepis wyszukałam w książce „Pyszny obiad w pół godziny”, bo skoro tam znalazłam surówkę z kiszonej kapusty, to stwierdziłam, że poszukam i czegoś, co można zrobić z mięsa mielonego. Pierwsze rzuciły mi się w oczy kotlety… Niby nic, ale jak przeczytałam składniki, wyszło, że robi się je inaczej niż ja robię swoje „tradycyjne kotlety”, więc postanowiłam spróbować.
Przepis napisany (jak wszystkie inne wypróbowane przez mnie) prosto i jasno i tylko zastanowiło mnie “po drodze”, gdzie wcięło to jajko, co jest w spisie składników, a potem o nim ani słowa?
Ale skoro było w składnikach, to je zużyłam, choć do teraz nie wiem czy dobrze. 🙂
Absolutnie 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia wszystkich kotletów to za mało, a na dwóch łyżkach oleju to chyba byłby cud usmażyć te wszystkie kotlety! No i wymoczyć bułkę, nawet tak małą jak kajzerka, w 3-4 łyżkach mleka? Chyba się nie da.
Poza tym przepis “mucha nie siada”:), a do tego kotlety są dobre. Inne niż te, do których jestem przyzwyczajona, ale naprawdę smaczne i takie jakieś delikatniejsze.
(przepis krótki a ja się rozpisałam jakbym “Pana Tadeusza” opisywała…)

Składniki:
40 dag mielonego mięsa (miałam mieszankę wołowo-wieprzową)
1 jajko
1 czerstwa bułka (miałam kajzerkę)
3-4 łyżki mleka (zdecydowanie za mało! Ja zużyłam ponad pół szklanki!)
½ szklanki startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
łyżka sosu sojowego
pieprz i sól


Panierowanie:
bułka tarta

Smażenie:
olej

Namoczyć bułkę w mleku, a jak zmięknie, to odcisnąć i rozdrobnić. Dodać ją do mięsa, wbić jajko i wygnieść z dodaną solą i pieprzem i pietruszką (lub koperkiem). Wyrobić i dodać ser. Jeszcze raz wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju.
Najlepiej od razu patelnię przykryć, bo chyba przez ser kotlety dość szybko “palą się” z wierzchu, a w środku okazują się surowe! I lepiej robić kotlety płaskie niż takie grubsze – pulpetowate.


Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Studio Emka
#mięso mielone, #ser żółty, #wieprzowina, #wołowina
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Sernik dyniowy z żurawiną Poprzedni Sernik dyniowy z żurawiną
Kurczak z porem pod ciastem francuskim • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Dyniowy sos alfredo do makaronu

Dyniowy sos alfredo do makaronu  

4 grudnia 2018

Scones z twarożkiem  

10 listopada 2014

Quiche z brokułami i łososiem  

11 kwietnia 2014

2 komentarze

  1. Dorota

    on 9 listopada 2013 at 13:24
    Odpowiedz

    Z pewnością było pyszne!

  2. Justyna Bąk

    on 8 listopada 2013 at 14:30
    Odpowiedz

    fajny pomysł:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda