Tarta z dynią i serem Gorgonzola
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Dynia – odsłona druga. Tym razem w połączeniu z ostrym smakiem sera Gorgonzola. Pozostają po niej jedynie brudne talerze i wyrzuty sumienia, że na kolację zjadło się taaak dużo.
(pierwszą odsłoną były calzone z otrębami, czarnuszką i dyniowym nadzieniem)
Potrzebujemy:
płat ciasta francuskiego (jak ktoś ma specjalne uzdolnienia i ochotę, może robić samodzielnie, ja takowych nie posiadam, wybieram spacer do najbliższej Biedronki ;-))
odrobinka masła
ser Gorgonzola – około 100 gram
dynia – około 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę
cebula
kilka sztuk pomidorków koktajlowych – około 5-6
trochę startego żółtego sera – niecała szklanka
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Natłuszczamy blaszkę do tarty masłem i wykładamy na nią ciasto.
Na spód dajemy pokrojony w plastry ser Gorgonzola.
Rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zezłoci, wsypujemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i dusimy, aż będzie miękka, ale nie rozciapciana – tak około 5 minut. Wykładamy dynię na ciasto francuskie. Posypujemy startym serem, a na wierzchu wykładamy pokrojone w szóstki-ósemki (jak kto woli) pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym (jajka rozbełtane ze śmietaną).
Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy do zezłocenia w temperaturze 160 stopni. Gotową tartę wyjmujemy i czekamy chwilę aż lekko przestygnie i sos jajeczny się „sklei”. Możemy oczywiście zacząć konsumpcję od razu, ale wtedy ryzykujemy, że zrobi nam się ciapka na talerzu.
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |