|

Tarta z dynią i serem Gorgonzola

Poleca: Ania

Fot. Ania

Dynia – odsłona druga. Tym razem w połączeniu z ostrym smakiem sera Gorgonzola. Pozostają po niej jedynie brudne talerze i wyrzuty sumienia, że na kolację zjadło się taaak dużo. 
(pierwszą odsłoną były calzone z otrębami, czarnuszką i dyniowym nadzieniem)

Potrzebujemy:
płat ciasta francuskiego (jak ktoś ma specjalne uzdolnienia i ochotę, może robić samodzielnie, ja takowych nie posiadam, wybieram spacer do najbliższej Biedronki ;-))
odrobinka masła

ser Gorgonzola – około 100 gram
dynia – około 1,5 szklanki pokrojonej  w kostkę
cebula
kilka sztuk pomidorków koktajlowych – około 5-6
trochę startego żółtego sera – niecała szklanka
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Natłuszczamy blaszkę do tarty masłem i wykładamy na nią ciasto.
Na spód dajemy pokrojony w plastry ser Gorgonzola.

Rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zezłoci, wsypujemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i dusimy, aż będzie miękka, ale nie rozciapciana – tak około 5 minut. Wykładamy dynię na ciasto francuskie. Posypujemy startym serem, a na wierzchu wykładamy pokrojone w szóstki-ósemki (jak kto woli) pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym (jajka rozbełtane ze śmietaną).

Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy do zezłocenia w temperaturze 160 stopni. Gotową tartę wyjmujemy i czekamy chwilę aż lekko przestygnie i sos jajeczny się „sklei”. Możemy oczywiście zacząć konsumpcję od razu, ale wtedy ryzykujemy, że zrobi nam się ciapka na talerzu.

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy