||

Sernik na brownie z drobinkami czekolady

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Nie jestem wielką zwolenniczką ani serników, ani gorzkiej czekolady. Jednak spróbowałam to ciasto i nie żałuję. W nazwaniu go obłędnym przeszkadza mi tylko jedna rzecz – jak dla mnie jest za słodkie. To na szczęście jest do „naprawienia” przez zmniejszenie ilości cukru według upodobań. Ciasto naprawdę godne polecenia. Myślę, że znalazłam swój drugi pewniak (bo pierwszy to ciasto toffi) na świąteczny stół.
U mnie na zdjęciu masa serowa jest niska, bo miałam niską blaszkę i całość mi się nie zmieściła. W tortownicy wyjdzie wyższe ciasto. Z pozostałej masy serowej upiekłam babeczki dla dzieci (żeby ich nie zapchać czekoladą). Wyszły pyszne mini-serniczki.
Pierwszy raz skorzystałam też z rady odnośnie do pieczenia sernika w kąpieli wodnej, w niskiej temperaturze, ale przez dłuższy czas i nie wiem, czy w tym sukces, ale był po upieczeniu gładki, nie opadł, nie popękał – ideał 🙂

Składniki:
Spód:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szkl. drobnego cukru
2 jajka
115 g mąki

Masa serowa:
750 g zmielonego twarogu
3 całe jajka
2 białka
1 szkl. drobnego cukru
1 szkl. śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl. (150 g) drobinek czekoladowych (ewentualnie posiekanej czekolady)

Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
40 g masła

Spód
W garnuszku na małej mocy palnika podgrzewamy masło z czekoladą, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Powstanie gładki, czekoladowy sos. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy masę czekoladową (może być jeszcze lekko ciepła) i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy.

Przelewamy masę do tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 23 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

Masa serowa
Ser ucieramy z jajkami i białkami. Dodajemy cukier, dalej ucierając. Następnie wlewamy kremówkę i ekstrakt z wanilii. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy drobinki czekoladowe i delikatnie mieszamy.

Masę serową wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w kąpieli wodnej, tzn. tortownicę z masą owijamy z zewnątrz podwójną wartswą folii aluminiowej i wstawiamy do większego naczynia, wypełnionego wodą mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Można też tortownicę postawić normalnie na kratce, a na dolny poziom wstawić naczynie lub blachę napełnioną wodą.

Pieczemy w 130 stopniach przez ok. 1,5-2 godz. (u mnie to były 2 godziny). Upieczony sernik studzimy na kratce i ostudzony wstawiamy do lodówki.

Polewa
Czekolady i masło umieszczamy w miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą i w takiej kąpieli wodnej – roztapiamy, aż składniki się połączą. Polewamy wystudzony sernik.

Podobne wpisy