||

Babeczki małpki

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Wiele kontrowersji wzbudziły te babeczki. Wiedziałam, jaki mam cel. Sposób wykonania podpatrzyłam na Pintereście, ale jak to często bywa – rzeczywistość nie do końca pokryła się z planami. Zamiast małpek wyszły bliżej niezidentyfikowane stwory. Na naszym facebooku określiliście je jako świnki, byczki, krówki, pojawiła się nawet sugestia, że to osiołki 🙂 Prawidłowa odpowiedź również padła, więc uznałam, że nie będę zmieniać pierwotnego planu i przedstawię te babeczki jako małpki 🙂 A Waszej dobrej woli pozostawiam dostrzeżenie w nich tego, czym są 🙂
Nie są to klasyczne muffinki, które moża przygotować mieszając składniki w dwóch miskach, a potem je łącząc. To raczej małe babki z ucieranego ciasta. Pięknie wyrastają i rozpływają się w ustach. A krem czekoladowy z mascarpone – poezja. Zresztą, sami się przekonanie, jak spróbujecie 🙂

Składniki:
(na 12 sztuk)
Ciasto:
120 g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka

Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukry i dalej ucieramy. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy do połączenia składników.
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. Dodajemy powoli do masy, na przemian z mlekiem – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.

Krem czekoladowy:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i płynną dodajemy do serka – miksujemy do połączenia składników.
Krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Dodatkowo:
małe okrągłe biszkopty
na usta: dżem truskawkowy
na nos: kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady
na oczy: roztopiona czekolada lub małe draże w czekoladzie lub łezki/kropelki czekoladowe

Przestudzone i wyjęte z formy babeczki dekorujemy schłodzonym kremem. Rozprowadzamy grubą warstwę kremu po powierzchni każdej babeczki.
Odkrawamy kawałek biszkopta (jak pokazano na zdjęciu). Z większej części robimy buzię małpki, z mniejszych – uszy.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Dżem przekładamy do szprycy z końcówką z najmniejszym okrągłym otworem i wyciskamy na biszkopt, rysując kształt ust.

Fot. Ewa

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do szprycy lub delikatnie łyżeczką rysujemy dwie kropeczki w miejscu nosa. Tą samą czekoladą rysujemy oczy, ewentualnie przyklejamy w ich miejsce draże bądż czekoladowe łezki.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Małpki w okularach 😀
Fot. Ewa

Podobne wpisy