Sernik szachownica

Sernik szachownica

Trochę jest zabawy z tym ciastem, przyznaję. Ale zniknęło dużo szybciej, niż zajęło mi przygotowanie go. Sernik szachownica ma klasyczny smak, ale wygląda inaczej niż inne. Nie przygotowuję go na co dzień. Takie ciasta piecze się od święta. Na przykład na zbliżający się Dzień Matki 🙂

Składniki

(na blachę 23 x 33 cm)

Ciasto

1/3 szkl. mleka
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru
150 g masła
2 duże jajka
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko podgrzewamy w rondelku z kakao, cukrem i masłem, aż wszystkie składniki się połączą. Masę zestawiamy z ognia i odkładamy, aż lekko się przestudzi.

Do masy dodajemy jajka i mieszamy, a potem dosypujemy stopniowo mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia.

Masa serowa

125 g masła
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 kg zmielonego twarogu
2 łyżki mąki pszennej

Miękkie masło ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodajemy po kolei żółtka i wciąż ucieramy. Stopniowo dodajemy ser, ciągle miksując.

Osobno ubijamy zimne białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ubite białka z przygotowaną wcześniej masą.

Przestudzone upieczone ciasto kroimy nożem wzdłuż długiego boku na równe paski. Formę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej co drugi pasek ciasta, pozostawiając między nimi równe odstępy. Wolne miejsca wypełniamy masą serową (najlepiej zrobić to za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego albo foliowego woreczka z odciętą końcówką).

Pozostałe paski ciasta układamy na masie serowej, a wolne przestrzenie górnej warstwy wypełniamy pozostałą masą.

Ciasto jeszcze raz zapiekamy w 180 stopniach – teraz przez 45-50 minut.

Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.

Źródło: Arabeska

Podobne wpisy