Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Gruszki i budyń chodziły za mną i chodziły i w końcu wychodziły 😉 Ciasteczka pachną cynamonem i goździkami i niestety wołają wieczorem z lodówki: “zjedź mnie!”.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
kostka masła
3 łyżki cukry
łyżka kakao
jajko
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę gęstej śmietany. Gotową kulę ciasta wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na godzinę do lodówki.
Następnie wałkujemy cieniutko, wykrawamy okrągłe placuszki (u mnie do wykrawania służy maszynka do robienia pierogów) i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Masa gruszkowa:
2 średniej wielkości dojrzałe gruszki
łyżeczka cynamonu, szczypta zmielonych goździków
łyżeczka cukru
łyżka masła
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku topimy masło i dorzucamy gruszki, cukier i przyprawy. Podsmażamy chwilę – tak by gruszki zmiękły, ale się nie “rozciapciały”.
Budyń:
Do wyboru – waniliowy lub czekoladowy – u mnie po trochu oba. Gotujemy tak, jak w przepisie na opakowaniu.
Do ostudzonych spodów babeczkowych wkładamy łyżeczkę gruszek, a na to dajemy jeszcze ciepły budyń. Możemy ozdobić kleksem z musu malinowego. Najlepiej smakują drugiego dnia, kiedy ciasto lekko zmięknie.
![]() |
Fot. Ania |
2 komentarze
Tyna
on 15 marca 2013 at 20:19Bardzo, bardzo smakowite!
Wrublinka
on 15 marca 2013 at 11:18mmmmmmmmmm, ale kuszące 🙂