Pączki kukurydziane pączki bezglutenowe
|

Pączki kukurydziane z twarożkiem – bezglutenowe

Zewsząd słychać, że człowiek przyzwyczajony do glutenu będzie miał duży problem, żeby polubić bezglutenowe pieczywo czy ciasta. I faktycznie – chleby bezglutenowe, które piekłam, nie zachwyciły mnie. Pączki kukurydziane są pierwszym wyjątkiem od tej reguły. Inna rzecz, że najwięcej smaku daje im twarożek do spółki z tłuszczem, w którym się smażą. Ale dla bezglutenowców – z wyboru czy przymusu – może to być dobra alternatywa na tłusty czwartek.

Składniki

(ok. 20 sztuk)

250 g mąki kukurydzianej
250 g twarogu
50 g cukru
1/4 laski wanilii (ziarenka) lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka spirytusu

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i mało klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Po tym czasie formujemy z masy małe kulki. Wrzucamy je partiami na rozgrzany olej lub smalec. Obsmażamy na złoto z każdej strony.

Uwaga! Tłuszcz do smażenia pączków kukurydzianych powinien być gorący na tyle, żeby wrzucone kulki od razu zaczęły skwierczeć, ale nie mogą się za szybko rumienić, bo pączki spalą się, a środek będzie jeszcze surowy. Temperatura powinna wynosić około 170 stopni.

Pączki kukurydziane wyjmujemy na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: Thermo Przepisy

Podobne wpisy