Tort Psi Patrol czekoladowo-bezowy
Składniki
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
biszkopt kakaowy z 7 jajek
Blaty bezowe
3 białka
150 g drobnego cukru
0,5 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do przełożenia
1 kg mascarpone
4-5 łyżek nutelli
powidła śliwkowe
Do nasączenia
mocna, lekko posłodzona herbata
Do dekoracji
rurki z kremem, długie wąskie wafelki lub inne ciasteczka na palisadę
kolorowe draże, Skittles, M&M’s lub inne
figurka Rubble z Psiego Patrolu
czekolada
Biszkopt
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem podanym w linku. Można to zrobić dzień wcześniej. Po ostudzeniu przekrawamy go na trzy blaty.
Bezy
Białka ubijamy, zaczynając od wolnych obrotów miksera. Kiedy się spienią, dodajemy cukier i ubiajamy już szybciej – aż masa będzie sztywna i gładka. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, ciągle ubijając. Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy na nich kółka od dna tortownicy. Przekładamy łyżką masę z białek, tak żeby zmieściła się w narysowanym okręgu. Nie trzeba zachowywać takiego odstępu od krawędzi jak u mnie na zdjęciu. Bezy nie rosną wiele na boki.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy do środka obie blachy z bezami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (opcja – termoobieg). Suszymy bezy przez ok. godzinę – aż lekko popękają z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masa mascarpone
Mascarpone miksujemy z nutellą – tylko do połączenia składników.
Wykonanie
Składamy tort. Na początek układamy na sobie blaty ciasta, przekładając je bezami. Wycinamy trójkąt, ale nie wyjmujemy go w całości, tylko usuwamy część, tworząc „schodki”. Ponownie rozkładamy części tortu i przekładamy go masami (każdy blat biszkoptowy nasączamy herbatą):
pierwszy biszkopt – cienka warstwa powideł – masa mascarpone – beza – masa mascarpone – drugi biszkopt – cienka warstwa powideł – masa mascarpone – beza – masa mascarpone – trzeci biszkopt
Górę i boki tortu pokrywamy cienką warstwą pozostałej masy mascarpone. Do boków przyklejamy rurki, tworząc palisadę. Schodkowy spadek wykładamy drażami. Figurkę Rubble’a stawiamy na samej górze (u mnie stoi na kawałku czekolady). Wierzch tortu dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami albo startą czekoladą.