Tort Psi Patrol
|||

Tort Psi Patrol czekoladowo-bezowy

Czasem zazdroszczę moim dzieciom. Też bym chciała, żeby ktoś zrobił dla mnie tort na zamówienie. I żeby był cały jadalny, bez mas cukrowych i innych paskudztw. Przyznaję bez bicia, że nie lubię robić tortów. Kosztuje mnie to mnóstwo nerwów i zazwyczaj efekt końcowy nie spełnia moich oczekiwań. Ale stety-niestety muszę przezwyciężać swoją niechęć trzy razy do roku (Mąż na szczęście nie ma jeszcze wielkich wymagań urodzinowych). I powoli zaczynam odkrywać pozytywne tego strony. Już całkiem nieźle wychodzą mi biszkopty. A tort Psi Patrol, którego recepturę widzicie poniżej, jest po prostu obłędny! Musicie spróbować!

Składniki

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

biszkopt kakaowy z 7 jajek

Blaty bezowe

3 białka
150 g drobnego cukru
0,5 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do przełożenia

1 kg mascarpone
4-5 łyżek nutelli
powidła śliwkowe

Do nasączenia

mocna, lekko posłodzona herbata

Do dekoracji

rurki z kremem, długie wąskie wafelki lub inne ciasteczka na palisadę
kolorowe draże, Skittles, M&M’s lub inne
figurka Rubble z Psiego Patrolu
czekolada

Biszkopt

Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem podanym w linku. Można to zrobić dzień wcześniej. Po ostudzeniu przekrawamy go na trzy blaty.

Bezy

Białka ubijamy, zaczynając od wolnych obrotów miksera. Kiedy się spienią, dodajemy cukier i ubiajamy już szybciej – aż masa będzie sztywna i gładka. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, ciągle ubijając. Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy na nich kółka od dna tortownicy. Przekładamy łyżką masę z białek, tak żeby zmieściła się w narysowanym okręgu. Nie trzeba zachowywać takiego odstępu od krawędzi jak u mnie na zdjęciu. Bezy nie rosną wiele na boki.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy do środka obie blachy z bezami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (opcja – termoobieg). Suszymy bezy przez ok. godzinę – aż lekko popękają z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Tort Psi Patrol blat bezowy

Masa mascarpone

Mascarpone miksujemy z nutellą – tylko do połączenia składników.

Wykonanie

Składamy tort. Na początek układamy na sobie blaty ciasta, przekładając je bezami. Wycinamy trójkąt, ale nie wyjmujemy go w całości, tylko usuwamy część, tworząc „schodki”. Ponownie rozkładamy części tortu i przekładamy go masami (każdy blat biszkoptowy nasączamy herbatą):

pierwszy biszkopt – cienka warstwa powideł – masa mascarpone – beza – masa mascarpone – drugi biszkopt – cienka warstwa powideł – masa mascarpone – beza – masa mascarpone – trzeci biszkopt

Górę i boki tortu pokrywamy cienką warstwą pozostałej masy mascarpone. Do boków przyklejamy rurki, tworząc palisadę. Schodkowy spadek wykładamy drażami. Figurkę Rubble’a stawiamy na samej górze (u mnie stoi na kawałku czekolady). Wierzch tortu dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami albo startą czekoladą.

 

Podobne wpisy