Sorbet z kiwi

Sorbet z kiwi

Do przygotowania tych lodów potrzebna będzie maszynka – ale nie trzeba wcale wydawać na nią majątku. Najzwyklejsza maszyna do lodów z Lidla albo Biedronki, dostępna w tych sklepach co jakiś czas, da sobie z nimi radę (ja mam taką z Lidla i działa niezawodnie). Sorbety to lody nieco lżejsze od tradycyjnych. Bazują w zasadzie na samych owocach, z niewielkim dodatkiem wody i – ewentualnie – cukru albo innego słodzika. Dziś mam dla Was sorbet z kiwi, ale pamiętajcie, że owoce kiwi możecie zastąpić innymi albo je wymieszać, np. z bananem czy gruszką. Wyjdzie pysznie!

Składniki

(na 1 litr lodów)

1 kg kiwi
1 cytryna
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. wody

Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy 2-3 minuty i zestawiamy z ognia. Schładzamy mieszankę najpierw na blacie kuchennym, potem w lodówce – najlepiej zostawić ją tam na całą noc.

Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy sok z cytryny, wodę z cukrem i wszystko razem blendujemy. Schładzamy masę przez przynajmniej 5 godzin w lodówce.

Chłodną masę wlewamy do uruchomionej maszyny do lodów (wcześniej misa maszyny musi przez 24 godziny chłodzić się w zamrażarce). Włączamy maszynę na ok. 30 minut albo postępujemy według instrukcji. Podajemy od razu albo przechowujemy sorbet w zamrażarce.

Jeśli nie mamy maszyny, masę owocową wkładamy do zamrażarki i w ciągu 3 godzin wyciągamy ją co 30 minut, żeby ją zmiksować – to rozbije kryształki lodu i nada masie puszystości.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy