Lody kakaowe na mleku kokosowym
|

Lody kakaowe na mleku kokosowym (z maszyny)

W tym roku nareszcie spełniłam jedną ze swoich kulinarnych zachcianek i kupiłam maszynę do lodów. Najzwyklejszą, względnie tanią – z Lidla. Jestem bardzo zadowolona ze smaku lodów, chociaż do samej maszyny mam pewne zastrzeżenia. Jest niewielka, można w niej przygotować maksymalnie litr lodów, a i przy tej ilości masa pod koniec „wychodzi” z miski. Poza tym silniczek w ciągu pół godziny mieszania nagrzewa się na tyle, że warstwa górna lodów nie jest dostatecznie zmrożona. Ale jak na tę cenę moje lody kakaowe na mleku kokosowym wyszły wręcz idealne! A przede wszystkim pyszne i ze sprawdzonych składników.

Składniki

(na ok. 600 ml lodów)

400 ml mleka kokosowego
1/3 szkl. cukru
2 łyżki kakao
250 ml śmietany kremówki 36%

Misę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.

Mleko kokosowe miksujemy z cukrem i kakao. Dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy (nie ubijamy). Masę wstawiamy do lodówki na min. 4-5 godzin.

Maszynę do lodów ze zmrożoną misą podpinamy do prądu i uruchamiamy. Do pracującej maszyny wlewamy wyjętą z lodówki masę lodową i zostawiamy do miksowania na 30-40 minut.

Gotowe lody podajemy od razu albo przekładamy do miski i zamrażamy.

Źródło: Moje Wypieki

Lody kakaowe na mleku kokosowym

Podobne wpisy