Dyniowe drożdżówki z serem
W tym roku sezon na dynię przyszedł zaskakująco szybko! Już początkiem sierpnia widziałam pierwsze dynie w sklepach, a od połowy miesiąca w statystykach bloga dynia wyskoczyła na jedno z pierwszych miejsc. I bardzo dobrze, bo wypieki z nią są pyszne i do tego przybierają przepiękne barwy. Spójrzcie chociażby na drożdżówkę z dynią – tak pomarańczowego ciasta nigdy wcześniej nie widziałam. A dziś mam dla Was dyniowe drożdżówki z serem. Malutkie i pyszne!
Składniki
Ciasto
300 g mąki
7 g suchych drożdży
100 ml mleka
50 g masła roztopionego i przestudzonego
50 g cukru
2 jajka
1/3 szkl. puree z dyni
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta formujemy kulę i umieszczamy ją w omączonej misce pod ściereczką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa
500 g twarogu zmielonego
2 łyżki puree z dyni
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 szkl. cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg i dynię i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i białka i delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, rozwałkowujemy na duży placek o grubości ok. 1 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Po tym czasie delikatnie spłaszczamy kółka w środku. Nakładamy na środek masę serową.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Źródło: Gotujmy.pl