Żurawina kojarzy mi się z zimą. Mimo że moje dzieci jedzą suszoną na tony przez cały rok, to jednak zimą żurawina smakuje najlepiej. Przygotowuję wtedy często sos żurawinowy – jest idealny jako dodatek do mięs albo do smażonego sera.
Składniki
1/2 kg owoców żurawiny
1 jabłko
1 gruszka
300 g cukru
1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
Żurawinę przekładamy do dużego garnka lub na głęboką patelnię. Jabłko i gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do żurawiny, zasypujemy cukrem i wlewamy wino.
Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina zacznie się rozpadać. Zajmie to około godziny. Pod koniec gotowania można odkryć pokrywę, żeby część płynu wyparowała i sos się zagęścił.
Sos przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Źródło: Magazyn Kuchenny
3 komentarze
Anonimowy
on 4 grudnia 2015 at 17:30Jak przygotować taki smażony ser?
eva
on 4 grudnia 2015 at 21:05Ser panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju/oliwie ze wszystkich stron. Ja przygotowałam brie, ale można też użyć innych serów. Na blogu mamy smażone camemberty: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/panierowany-camembert.html
nielylkopasta.pl
on 2 grudnia 2015 at 20:16musi smakować fantastycznie 🙂