• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Plecione pierniczki w kratkę
Boże Narodzenie// ciasteczka

Plecione pierniczki w kratkę

16 grudnia 2015 • 4  

Ten wzór pierniczków znalazłam kiedyś na Pintereście. I już wiedziałam, że kiedyś go wykorzystam. Po pierwsze pięknie wyglądają, a po drugie nie trzeba ich już ozdabiać i lukrować! Jeśli tak jak ja nie pałacie uwielbieniem do trudnej sztuki lukrowania, wykorzystajcie dowolny przepis na pierniczki i zaplećcie swoje własne pierniczki w kratkę. Możecie też skorzystać z mojego ulubionego przepisu – pierniczki wychodzą naprawdę pyszne i puszyste.

Składniki

(na ok. 40-50 sztuk)

750 g mąki
15 g proszku do pieczenia
2,5 łyżki przyprawy do piernika
225 g masła
235 ml melasy (lub miodu)
180 g brązowego cukru
120 ml wody
1 jajko

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Masło, melasę (miód), wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wlewamy roztopione składniki do suchych, dodajemy jajko i mieszamy lub miksujemy, aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy owiniętą w folię spożywczą na 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy pionowe paski o grubości około 1 cm. Połowa pasków będzie naszą podstawą. Resztę można odłożyć na bok.

Sposób zaplatania

Przystępujemy do formowania kratki. Wszystkie nieparzyste paski podnosimy do góry, zaginając je w połowie. Jeden z odłożonych pasków kładziemy w poziomie tuż pod linią zgięcia i odkładamy pionowe paski znów na swoje miejsce. Teraz podnosimy do góry wszystkie parzyste paski, układamy w poziomie jeden z odłożonych i odkładamy paski pionowe na swoje miejsce.

Plecione pierniczki w kratkę
Plecione pierniczki w kratkę
Plecione pierniczki w kratkę
Plecione pierniczki w kratkę

Kontynuujemy podnoszenie pasków do góry i układanie poziomych, aż skończy się nam miejsce. A potem odginamy paski pionowe w dół i tak samo układamy kratkę na górze. Zawsze odginamy te paski, które są POD poziomym.

Kiedy cała kratka będzie ułożona, dociskamy ją delikatnie, a potem wycinamy w niej kółka, czyli nasze plecione pierniczki. Przekładamy pierniczki delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uważając, żeby nie zniszczyć konstrukcji, szczególnie na brzegach.

Uwaga! Sposób zaplatania kratki jest taki sam w chlebowych miseczkach na sałatkę. W przepisie na miseczki możecie obejrzeć film, który pokazuje dokładnie, jak to robić.

Plecione pierniczki w kratkę
Plecione pierniczki w kratkę
Plecione pierniczki w kratkę

Pieczemy plecione pierniczki w 180 stopniach przez 10-12 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, np. ze skórkami od jabłka. Po kilku dniach powinny zmięknąć.

Źródło przepisu na ciasto: Moje Wypieki

Plecione pierniczki w kratkę

#miód
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Zupa grzybowa z łazankami Poprzedni
Ciasto na pierogi • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kruche z żurawiną  

11 sierpnia 2014

Muffinki bananowe z żurawiną i czekoladą  

10 grudnia 2015
Babka piernikowa

Babka piernikowa  

16 listopada 2015

4 komentarze

  1. Joanna Gralik

    on 29 listopada 2016 at 16:05
    Odpowiedz

    Ewciu bardzo podoba mi się twój pomysł z pierniczkami w kratkę, coś innego i wpada w oko. Na pewno smaczne z korzenną nutą ci wyszły 🙂

    • eva

      on 29 listopada 2016 at 16:32
      Odpowiedz

      Robią naprawdę niezłe wrażenie na stole 🙂 A dla mnie to było wybawienie, bo nie znoszę dekorować i lukrować 😉

  2. AniBarPioMar

    on 27 grudnia 2015 at 09:04
    Odpowiedz

    woooow

  3. wedelka

    on 17 grudnia 2015 at 10:47
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda