Plecione pierniczki w kratkę
|

Plecione pierniczki w kratkę

Ten wzór pierniczków znalazłam kiedyś na Pintereście. I już wiedziałam, że kiedyś go wykorzystam. Po pierwsze pięknie wyglądają, a po drugie nie trzeba ich już ozdabiać i lukrować! Jeśli tak jak ja nie pałacie uwielbieniem do trudnej sztuki lukrowania, wykorzystajcie dowolny przepis na pierniczki i zaplećcie swoje własne pierniczki w kratkę. Możecie też skorzystać z mojego ulubionego przepisu – pierniczki wychodzą naprawdę pyszne i puszyste.

Składniki

(na ok. 40-50 sztuk)

750 g mąki
15 g proszku do pieczenia
2,5 łyżki przyprawy do piernika
225 g masła
235 ml melasy (lub miodu)
180 g brązowego cukru
120 ml wody
1 jajko

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Masło, melasę (miód), wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wlewamy roztopione składniki do suchych, dodajemy jajko i mieszamy lub miksujemy, aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy owiniętą w folię spożywczą na 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy pionowe paski o grubości około 1 cm. Połowa pasków będzie naszą podstawą. Resztę można odłożyć na bok.

Sposób zaplatania

Przystępujemy do formowania kratki. Wszystkie nieparzyste paski podnosimy do góry, zaginając je w połowie. Jeden z odłożonych pasków kładziemy w poziomie tuż pod linią zgięcia i odkładamy pionowe paski znów na swoje miejsce. Teraz podnosimy do góry wszystkie parzyste paski, układamy w poziomie jeden z odłożonych i odkładamy paski pionowe na swoje miejsce.

Kontynuujemy podnoszenie pasków do góry i układanie poziomych, aż skończy się nam miejsce. A potem odginamy paski pionowe w dół i tak samo układamy kratkę na górze. Zawsze odginamy te paski, które są POD poziomym.

Kiedy cała kratka będzie ułożona, dociskamy ją delikatnie, a potem wycinamy w niej kółka, czyli nasze plecione pierniczki. Przekładamy pierniczki delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uważając, żeby nie zniszczyć konstrukcji, szczególnie na brzegach.

Uwaga! Sposób zaplatania kratki jest taki sam w chlebowych miseczkach na sałatkę. W przepisie na miseczki możecie obejrzeć film, który pokazuje dokładnie, jak to robić.

Pieczemy plecione pierniczki w 180 stopniach przez 10-12 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, np. ze skórkami od jabłka. Po kilku dniach powinny zmięknąć.

Źródło przepisu na ciasto: Moje Wypieki

Plecione pierniczki w kratkę

Podobne wpisy