||

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Fot. Ewa

Lubię tę metodę pieczenia chlebów na zakwasie. Samego zakwasu używa się niewiele, a cały proces odbywa się powoli i spokojnie. I wcale nie trzeba mieć wiele czasu. Wymieszanie składników zajmuje kilka minut, a potem ciasto już tylko rośnie. Samo 🙂 Można iść do pracy albo spać, wszystko dzieje się za naszymi plecami 😉

Składniki:
Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej
100 g wody

Podane składniki mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do miski, przykrywamy folią lub wkładamy całość do foliowego woreczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

Ciasto:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
400 g mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
230 g wody
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży (opcjonalnie)

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno wyjść zwarte i gładkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (jeśli nie dodamy drożdży, chleb może wyrastać dłużej, nawet 2-3 godziny).

Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka rozrostowego oprószonego mąką. Zamiast koszyka można użyć miski lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. (Ja piekłam chleb z podwójnej porcji w 4-litrowym garnku rzymskim). Odstawiamy uformoway bochenek pod przykryciem jeszcze na 30-45 minut w ciepłe miejsce.

Chleb przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 210 stopniach przez 20-30 minut – aż chleb się zarumieni, a postukany będzie wydawał głuchy odgłos.

Poleca: Ewa
Źródło: Pracownia Wypieków

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy