Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Nie sądziłam, że to połączenie smaków tak mi przypadnie do gustu. Zazwyczaj przygotowuję surówki z kapusty pekińskiej, jest delikatniejsza, miękka, nie trzeba się wiele napracować, żeby zrobić coś dobrego. A do tego rzadko mieszam owoce z warzywami. Cieszę się, że tym razem się przełamałam i spróbowałam czegoś nowego. Surówka z czerwonej kapusty i gruszki wyszła obłędnie dobra. Podobno świetnie do niej pasują orzechy. Następnym razem na pewno je dodam.

Składniki

1 mała główka czerwonej kapusty
2 gruszki
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, a pozostałą część szatkujemy. Ja przekładam poszatkowaną kapustę na sitko i doładnie ją opłukuję. Osuszoną wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy ręką (można ten etap pominąć, ale wtedy kapusta pozostanie mocno twardawa).

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy je kapusty. Dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy.

Źródło: Kardamonovy

Podobne wpisy