• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciasteczka przekładane z lemon curd
ciasteczka// Wielkanoc

Ciasteczka przekładane lemon curd – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #9

21 kwietnia 2017 • 4  

Co prawda te ciasteczka robiłam na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec je przez cały rok. Wszystko zależy od tego, jakie foremki dobierzecie. Ja zrobiłam dwie wersje – wiosenne kwiatki i wielkanocne króliczki. Foremkę z królikiem pożyczyłam od dzieci, z ich zabawkowego zestawu. Ciasteczka przekładane lemon curd to nie jest tradycyjne wielkanocne danie, ale czasem warto tradycję urozmaicać. Są idealnie kruche i nie za słodkie – słodycz jest doskonale przełamana kwaskowatością kremu lemon curd. Najlepsze pierwszego dnia, później nasiąkają i tracą swoją kruchość, ale smak pozostaje obłędny.

Składniki

(na ok. 30 ciasteczek)
400 g mąki
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
lemon curd z 1 cytryny (przepis nr 3)
cukier puder do posypania

Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Dosypujemy cukier puder i cukier z wanilią, dodajemy żółtka i szybko nagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy wodę i/lub jogurt naturalny. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę.

Zimne ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy foremką kształty – w co drugim ciastku dodatkowo wycinamy otwór w środku. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut, aż się zezłocą. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia.

Ciastka z otworem posypujemy obficie cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy lemon curd i sklejamy z ciastkami z dziurką.

Źródło: Mirabelkowy.pl

Ciasteczka przekładane z lemon curd

#5 o'clock, #cytryna
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Winegret Poprzedni Winegret
Surówka z czerwonej kapusty i gruszki • Kolejny Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Zajrzyj też tutaj

Pieczony schab  

3 marca 2013
Kosmiczne gwiazdki galaxy cookies

Kosmiczne gwiazdki – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #2  

20 stycznia 2017

Herbatki do herbatki  

20 lipca 2013

4 komentarze

  1. gin

    on 21 kwietnia 2017 at 21:54
    Odpowiedz

    Ależ one śliczne!

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 24 kwietnia 2017 at 23:02
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Ten żółty kolor dodaje im uroku 🙂

  2. Asa_6niebo

    on 21 kwietnia 2017 at 19:16
    Odpowiedz

    pyszności! uwielbiam takie słodkie maleństwa:)

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 24 kwietnia 2017 at 23:03
      Odpowiedz

      A te do tego są słodko-kwaśne. Pycha, naprawdę!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda