Co prawda te ciasteczka robiłam na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec je przez cały rok. Wszystko zależy od tego, jakie foremki dobierzecie. Ja zrobiłam dwie wersje – wiosenne kwiatki i wielkanocne króliczki. Foremkę z królikiem pożyczyłam od dzieci, z ich zabawkowego zestawu. Ciasteczka przekładane lemon curd to nie jest tradycyjne wielkanocne danie, ale czasem warto tradycję urozmaicać. Są idealnie kruche i nie za słodkie – słodycz jest doskonale przełamana kwaskowatością kremu lemon curd. Najlepsze pierwszego dnia, później nasiąkają i tracą swoją kruchość, ale smak pozostaje obłędny.
Składniki
(na ok. 30 ciasteczek)
400 g mąki
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
lemon curd z 1 cytryny (przepis nr 3)
cukier puder do posypania
Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Dosypujemy cukier puder i cukier z wanilią, dodajemy żółtka i szybko nagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy wodę i/lub jogurt naturalny. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy foremką kształty – w co drugim ciastku dodatkowo wycinamy otwór w środku. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut, aż się zezłocą. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia.
Ciastka z otworem posypujemy obficie cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy lemon curd i sklejamy z ciastkami z dziurką.
Źródło: Mirabelkowy.pl
4 komentarze
gin
on 21 kwietnia 2017 at 21:54Ależ one śliczne!
Ewa Popielarz
on 24 kwietnia 2017 at 23:02Dziękuję 🙂 Ten żółty kolor dodaje im uroku 🙂
Asa_6niebo
on 21 kwietnia 2017 at 19:16pyszności! uwielbiam takie słodkie maleństwa:)
Ewa Popielarz
on 24 kwietnia 2017 at 23:03A te do tego są słodko-kwaśne. Pycha, naprawdę!