Syrop z cebuli
To jeden z bardziej popularnych domowych syropów. Pierwszy raz piłam go kilka lat temu, kiedy dopadło mnie przeziębienie w ciąży. A w ciąży – wiadomo – prawie nic nie wolno. Już nie pamiętam, czy syrop z cebuli mi wtedy jakoś spektakularnie pomógł, ale na pewno nie zaszkodził. Warto mieć ten przepis w pamięci, kiedy zbliża się choroba.
Zastosowanie
przeziębienie, stany obniżonej odporności
Składniki
2 duże cebule
1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Cebule obieramy, kroimy drobno i przekładamy do słoiczka. Zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy w słoiczku na noc w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.
Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy łyżkę miodu i sok z cytryny. Mieszamy i znów przecedzamy (choć nie jest to konieczne).
Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Dawkowanie
dzieci – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce
dorośli – 2-3 razy dziennie po 1 łyżce
Syrop podajemy po posiłkach.
Źródło: Arabeska