Syrop z cebuli
|

Syrop z cebuli

To jeden z bardziej popularnych domowych syropów. Pierwszy raz piłam go kilka lat temu, kiedy dopadło mnie przeziębienie w ciąży. A w ciąży – wiadomo – prawie nic nie wolno. Już nie pamiętam, czy syrop z cebuli mi wtedy jakoś spektakularnie pomógł, ale na pewno nie zaszkodził. Warto mieć ten przepis w pamięci, kiedy zbliża się choroba.

Zastosowanie

przeziębienie, stany obniżonej odporności

Składniki

2 duże cebule
1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny

Cebule obieramy, kroimy drobno i przekładamy do słoiczka. Zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy w słoiczku na noc w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.

Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy łyżkę miodu i sok z cytryny. Mieszamy i znów przecedzamy (choć nie jest to konieczne).

Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Dawkowanie

dzieci – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce
dorośli – 2-3 razy dziennie po 1 łyżce

Syrop podajemy po posiłkach.

Źródło: Arabeska

Podobne wpisy