• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

18 lutego 2016 • 12  



Fot. Ewa



Jakiś czas temu pokazywałam na facebooku, że zabieram się za zrobienie serka z jogurtów. Wygrzebałam z dna szafy pieluchę tetrową (oczywiście czystą ;)), wymieszałam składniki i… zdziwiłam się, że to JUŻ. Na tym skończyła się moja praca. Resztę zrobił za mnie czas. A efekt? Tego się nie da opisać. Musicie sami spróbować.
Myślę teraz nad zrobieniem domowego jogurtu. Ale przeraża mnie to, co będzie kolejnym krokiem w tym cofaniu się do podstawowego produktu. Na koniec będę musiała chyba kupić krowę…

Składniki:
700-800 g jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki soli
dodatki (np. szczypiorek, cebula, papryka czerwona, zioła, przyprawy…)
duża gaza lub pielucha tetrowa

Jogurty przelewamy do miski, doprawiamy solą i mieszamy z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Przekładamy całość do gazy lub pieluchy tetrowej, zawiązujemy w sakiewkę i wieszamy taki pakunek nad pustą miską.
Zostawiamy tę konstrukcję na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Nie zabieramy miski – będzie do niej skapywała serwatka.

Po tym czasie całą sakiewkę przekładamy na talerz lub do miski i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy schłodzony serek z gazy/pieluchy – jest gotowy do jedzenia.

Poleca: Ewa
Źródło: Z cukrem pudrem

Fot. Ewa

#dodatki, #serek
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Syrop z czarnuszki, czyli czarny słoik na odporność Poprzedni Syrop z czarnuszki
Zupa krem z pieczonego czosnku • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Gary Paul Nabhan, “Kumin, kakao i karawana” – recenzja  

3 kwietnia 2016

Łopatka pieczona w musztardzie  

25 maja 2013

Czosnkowa zupa ziemniaczana  

31 marca 2013

12 komentarzy

  1. Mohiella

    on 25 lutego 2016 at 11:21
    Odpowiedz

    O nie! I gdzie ja teraz znajdę pieluchę tetrową? A potrzebna na gwałt… weekend się zbliża 😀

    • eva

      on 25 lutego 2016 at 20:53
      Odpowiedz

      Pożyczyłabym, zostały mi po dzieciach 😀 Będą w każdym sklepie "dziecięcym", powinny być też w markecie, w aptece. W aptece będą na pewno gazy – tylko trzeba wziąć jak największe i złożyć tak ze 4 warstwy i dopiero do nich wlać jogurt 🙂

  2. My Home Rules

    on 23 lutego 2016 at 21:53
    Odpowiedz

    Z tego co piszesz rzeczywiście wynika, ze jest prosty do zrobienia i dlatego jeszcze bardziej zachęcający do wypróbowania.

    • eva

      on 23 lutego 2016 at 22:18
      Odpowiedz

      Banalnie prosty! Jak się nie chce kombinować z dodatkami, to wystarczy odrobinę posolić jogurt i przelać go do gazy. I już 🙂 Najwięcej zachodu z kupieniem jogurtu 🙂

  3. Inga - poliglotawkilkukrokach.pl

    on 19 lutego 2016 at 21:34
    Odpowiedz

    Taki ser ze zsiadłego mleka, to umiem. Ale z jogurtu? Super! Koniecznie muszę zrobić. Jogurty robiłam, miałam do tego jakieś grzybki. Ale tak się rozmnażały, że mnie to przerosło. Krowy nie kupuj, zrób☺

    • eva

      on 19 lutego 2016 at 22:41
      Odpowiedz

      Krowę odpuszczę, ale na jogurt już nabrałam ochoty 🙂 To będzie plan na kolejny miesiąc 🙂

  4. Iga z Dietmap

    on 19 lutego 2016 at 14:41
    Odpowiedz

    Ja robiłam na zajęciach z towaroznawstwa ser biały ze zsiadłego mleka 🙂 Tylko najpierw je gotowaliśmy a dopiero później przeciskaliśmy przez gazę. Byłam w szoku, że tak łatwo można zrobić domowy biały ser! 🙂

    • eva

      on 19 lutego 2016 at 19:29
      Odpowiedz

      Ależ Ci zazdroszczę takich zajęć. Chyba się minęłam z powołaniem 🙂
      A w sery się powoli wkręcam, bo też mnie fascynuje to, jak łatwo je przygotować! Jeszcze tylko domowe jogurty muszę ogarnąć 🙂

  5. Słodkie Niebo

    on 18 lutego 2016 at 13:29
    Odpowiedz

    Musze spróbować kiedyś i sama zrobic taki ser 🙂

    • eva

      on 18 lutego 2016 at 13:54
      Odpowiedz

      On się sam robi 😀 Najtrudniejszy punkt to znalezienie czystej gazy/tetry 😀

  6. galeria61

    on 18 lutego 2016 at 13:00
    Odpowiedz

    Już nabrałam ochoty na swojski serek 🙂 Pytanie – czy to musi być jogurt grecki, czy może być jogurt gęsty, np z Bakomy?

    • eva

      on 18 lutego 2016 at 13:24
      Odpowiedz

      Może być nawet zwykły naturalny 🙂 Ja używałam właśnie gęstego z Bakomy. Ale prawdziwy grecki byłby najlepszy, bo ma najwięcej tłuszczu.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda