Serek kanapkowy z jogurtu greckiego
Fot. Ewa |
Jakiś czas temu pokazywałam na facebooku, że zabieram się za zrobienie serka z jogurtów. Wygrzebałam z dna szafy pieluchę tetrową (oczywiście czystą ;)), wymieszałam składniki i… zdziwiłam się, że to JUŻ. Na tym skończyła się moja praca. Resztę zrobił za mnie czas. A efekt? Tego się nie da opisać. Musicie sami spróbować.
Myślę teraz nad zrobieniem domowego jogurtu. Ale przeraża mnie to, co będzie kolejnym krokiem w tym cofaniu się do podstawowego produktu. Na koniec będę musiała chyba kupić krowę…
Składniki:
700-800 g jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki soli
dodatki (np. szczypiorek, cebula, papryka czerwona, zioła, przyprawy…)
duża gaza lub pielucha tetrowa
Jogurty przelewamy do miski, doprawiamy solą i mieszamy z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Przekładamy całość do gazy lub pieluchy tetrowej, zawiązujemy w sakiewkę i wieszamy taki pakunek nad pustą miską.
Zostawiamy tę konstrukcję na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Nie zabieramy miski – będzie do niej skapywała serwatka.
Po tym czasie całą sakiewkę przekładamy na talerz lub do miski i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy schłodzony serek z gazy/pieluchy – jest gotowy do jedzenia.
Poleca: Ewa
Źródło: Z cukrem pudrem
Fot. Ewa |