Tort „Olaf z Krainy Lodu”
Składniki:
biszkopt kakaowy
Krem:
500 ml mleka
5 żółtek
1/3 szkl. cukru
60 g budyniu śmietankowego albo bananowego w proszku (lub mąki ziemniaczanej)
150 g miękkiego masła
Wierzch i boki:
200 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
2 niebieskie galaretki
ok. 45 wafelków albo rurek z kremem
kilka biszkoptów
Do nasączenia:
1,5 szkl. mocnej herbaty posłodzonej 1 łyżeczką cukru
Dodatkowo:
4 banany
figurka Olafa
parasolka do drinków
Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcjami w przepisie. Odstawiamy go do przestudzenia (można go upiec dzień wcześniej) i kroimy na trzy blaty.
W rondelku podgrzewamy 400 ml mleka z cukrem i żółtkami – do zagotowania. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do garnuszka. Energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy budyń folią i odstawiamy do ostudzenia.
Masło miksujemy przez kilka minut do powstania puszystej masy. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu i miksujemy na gładką masę.
Pierwszy blat biszkopta nasączamy słodzoną herbatą. Nakładamy połowę masy budyniowej, a na nią pokrojone w plasterki banany. Przykrywamy drugim blatem – nasączamy go i nakładamy resztę masy oraz banany. Na wierzch kładziemy ostatni blat biszkopta i delikatnie go nasączamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Kostkę masła ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo czekoladę i miksujemy. Powstałą masą obkładamy wierzch i boki tortu.
Tort obkładamy po bokach wafelkami – można je związać nitką, żeby się trzymały dopóki masa nie zastygnie.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (można dać mniej wody niż w przepisie) i lekko tężejącą wylewamy na wierzch tortu. Wkładamy tort do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
Kruszymy biszkopty i usypujemy z nich górki „piasku” na galaretce. Wbijamy parasolkę i układamy wygodnie Olafa.
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku