||

Szakszuka po meksykańsku

 

Fot. Ewa

Przygotowałam to danie na kolację. Pomyślałam – jajka sadzone na obiad raczej się nie nadają, przecież się tym nie najemy. Bardzo się myliłam! Spokojnie można planować to danie jako główny posiłek w ciągu dnia. I to na cztery czy nawet sześć osób. To, co jest pokazane na talerzu powyżej, to OGROMNA porcja. Spokojnie dla jednej przeciętnie głodnej osoby wystarczy jedno jajko z porcją warzyw.

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
400 g czerwonej fasoli w puszce
400 g krojonych pomidorów w puszce
przyprawa taco lub dowolna inna mieszanka przypraw „na ostro”
6 jajek

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Dodajemy pokrojoną dość drobno lub startą na tarce marchewkę, pokrojonego selera, paprykę i cukinię. Podsmażamy ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy odcedzoną fasolę i pomidory, doprawiamy, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Można dolać odrobinę wody, jeśli jest jej za mało.

Wbijamy jajka w zagłębienia powstałe po przesunięciu warzyw delikatnie na bok. Nakrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na ogniu ok. 5-7 minut, aż białko się zetnie.

Podajemy z nachosami. Można całość na talerzu posypać jeszcze startym serem albo posiekaną szalotką.

Poleca: Ewa
Źródło: The Whimsical Wife

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Podobne wpisy