|

Pizza Mamy Dudiny

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dawno, dawno temu poznałam koleżankę Dudipopkę, a Dudipopka miała przepis na „pizzę mamy Dudiny” 🙂
To stary przepis, jeszcze z lat 70., kiedy wielu z nas na świecie jeszcze nie było.
Pizza jest prosta jak budowa cepa, a robi się ją w kilka minut tak naprawdę.
Mnie smakuje, może posmakuje i Wam.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. wody ciepłej
10 łyżek oleju
5 dkg (pół kostki) świeżych drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka płaska soli

Farsz:
1/2 kg pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki
1-2 średnie cebule białe
przyprawa do pizzy (lub sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano – doprawiamy tak, jak lubimy)
keczup
25 dkg sera żółtego startego na tarce
25 dkg kiełbasy w pętku pokrojonej w kostkę (lub resztki wędlin)

Pieczarki i pokrojone cebule podduszamy na patelni i dodajemy kiełbasę. Smażymy kilka minut.
Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, trzeba je na durszlaku odcedzić.

Drożdże rozpuszczamy w mleku i dolewamy wodę. Wsypujemy cukier, a potem sól. Wlewamy roztwór do mąki, dolewamy olej i wyrabiamy ciasto.
Ciasto jest miękkie i „luźne” – i takie ma być, bo łatwo się rozciągnie na blaszce.

Blaszkę (taką zwykłą jak do ciasta) smarujemy olejem i wykładamy ją ciastem (bez papieru żadnego).
Na boki też naciągamy ciasto, bo farsz ma wpaść do środka.
Ciasto smarujemy keczupem.
Nakładamy farsz i posypujemy grubo startym serem.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.

Farsz możemy dowolnie modyfikować, można dodać np. resztki leczo lub samą podduszoną paprykę kolorową, świetnie smakuje taka pizza posypana natką pietruszki.
Wasza pizza, Wasza fantazja.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy