Pizza Mamy Dudiny
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Dawno, dawno temu poznałam koleżankę Dudipopkę, a Dudipopka miała przepis na „pizzę mamy Dudiny” 🙂
To stary przepis, jeszcze z lat 70., kiedy wielu z nas na świecie jeszcze nie było.
Pizza jest prosta jak budowa cepa, a robi się ją w kilka minut tak naprawdę.
Mnie smakuje, może posmakuje i Wam.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. wody ciepłej
10 łyżek oleju
5 dkg (pół kostki) świeżych drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka płaska soli
Farsz:
1/2 kg pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki
1-2 średnie cebule białe
przyprawa do pizzy (lub sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano – doprawiamy tak, jak lubimy)
keczup
25 dkg sera żółtego startego na tarce
25 dkg kiełbasy w pętku pokrojonej w kostkę (lub resztki wędlin)
Pieczarki i pokrojone cebule podduszamy na patelni i dodajemy kiełbasę. Smażymy kilka minut.
Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, trzeba je na durszlaku odcedzić.
Drożdże rozpuszczamy w mleku i dolewamy wodę. Wsypujemy cukier, a potem sól. Wlewamy roztwór do mąki, dolewamy olej i wyrabiamy ciasto.
Ciasto jest miękkie i „luźne” – i takie ma być, bo łatwo się rozciągnie na blaszce.
Blaszkę (taką zwykłą jak do ciasta) smarujemy olejem i wykładamy ją ciastem (bez papieru żadnego).
Na boki też naciągamy ciasto, bo farsz ma wpaść do środka.
Ciasto smarujemy keczupem.
Nakładamy farsz i posypujemy grubo startym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.
Farsz możemy dowolnie modyfikować, można dodać np. resztki leczo lub samą podduszoną paprykę kolorową, świetnie smakuje taka pizza posypana natką pietruszki.
Wasza pizza, Wasza fantazja.
Fot. Gabi |
Fot. Gabi |