||

Szarlotka sernikowa w cytrynowym cieście

Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Wypieki

Fot. Ewa

Jeśli jesień, to jabłka. Szarlotki królują ostatnio wśród wypieków w naszym domu. Ta jest dodatkowo sernikiem. I to cytrynowym. Trochę to wszystko przekombinowane, ale w sumie smakuje zaskakująco dobrze! Trzeba spróbować! 🙂

Składniki:
(na formę 35×25 cm)
Ciasto:
300 g miękkiego masła
230 g cukru
6 jajek
3 cytryny
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z jabłek:
1 kg jabłek
30 g rodzynek
20 g masła
1 łyżeczka cynamonu

Warstwa z twarogu:
500 g twarogu mielonego
80 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
18 g budyniu waniliowego lub śmietankowego

Zaczynamy od przygotowania jabłek.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie plastry. W rondelku lub na głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki, całość posypujemy cynamonem i podsmażamy, co jakiś czas mieszając delikatnie, aż jabłka zmiękną. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy ciasto.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Wlewamy sok z cytryn – wciąż miksujemy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Trochę więcej niż połowę ciasta przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy przestudzone jabłka.

Przygotowujemy twaróg.
Wszystkie składniku masy serowej miksujemy krótko, aż się połączą. Przelewamy je na ułożone na cieście jabłka.
Na masę serową wykładamy resztę ciasta – nie musi być idealnie równo, ciasto rozleje się i tak podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut – do suchego patyczka.

Podobne wpisy