• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// serniki

Szarlotka sernikowa w cytrynowym cieście

28 września 2015 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Wypieki

Fot. Ewa

Jeśli jesień, to jabłka. Szarlotki królują ostatnio wśród wypieków w naszym domu. Ta jest dodatkowo sernikiem. I to cytrynowym. Trochę to wszystko przekombinowane, ale w sumie smakuje zaskakująco dobrze! Trzeba spróbować! 🙂

Składniki:
(na formę 35×25 cm)
Ciasto:
300 g miękkiego masła
230 g cukru
6 jajek
3 cytryny
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z jabłek:
1 kg jabłek
30 g rodzynek
20 g masła
1 łyżeczka cynamonu

Warstwa z twarogu:
500 g twarogu mielonego
80 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
18 g budyniu waniliowego lub śmietankowego

Zaczynamy od przygotowania jabłek.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie plastry. W rondelku lub na głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki, całość posypujemy cynamonem i podsmażamy, co jakiś czas mieszając delikatnie, aż jabłka zmiękną. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy ciasto.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Wlewamy sok z cytryn – wciąż miksujemy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Trochę więcej niż połowę ciasta przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy przestudzone jabłka.

Przygotowujemy twaróg.
Wszystkie składniku masy serowej miksujemy krótko, aż się połączą. Przelewamy je na ułożone na cieście jabłka.
Na masę serową wykładamy resztę ciasta – nie musi być idealnie równo, ciasto rozleje się i tak podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut – do suchego patyczka.

#bakalie, #budyń, #cytryna, #jabłka, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Poduszkowy jabłecznik z serkiem Poprzedni
Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana • Kolejny Pulled pork czyli wieprzowina szarpana

Zajrzyj też tutaj

Makaron z boczkiem i szpinakiem  

9 kwietnia 2015

Bakłażan zapiekany  

28 maja 2013

Cycki murzynki  

17 lutego 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda