|

Placek maślany

Poleca: Krolcia
Źródło: Smakowity Dom

Fot. Krolcia

Jakiś czas temu trafiłam w pobliskiej cukierni na znakomity placek drożdżowy. Masło w środku, lekka pyszna słodka skorupka zamiast kruszonki. Palce lizać! Od tego czasu nie ustawałam w poszukiwaniach przepisu na to cudo – i znalazłam! Ciasto robiłam tylko z masłem i cukrem i wyszło obłędne! Z masła i cukru zrobiła się przyjemnie chrupiąca skorupka, masło, które spłynęło dziurkami do środka, idealnie nawilżyło ciasto.
Cynamon – myślę – również będzie dobrze smakował, natomiast kwestia migdałów… no cóż, trzeba je lubić.


Składniki:
(na ciasto na dużą formę)
500 g mąki
50 g drożdży
80 g cukru
220 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
1 jajko

Na wierzch:
100 g masła mocno schłodzonego
100 g cukru

Opcjonalnie:
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g płatków migdałowych

Ciasto robiłam tak jak większość drożdżowych, zaczynając od zaczynu. W szklance mieszamy drożdże z łyżką mąki, cukru i mleka, aż przybiorą płynną postać. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Do miski dajemy przesianą mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, następnie mleko i jajo. Na koniec dodajemy wystudzone masło. Zagniatamy/miksujemy do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć i będzie widać, że nabiera pęcherzyków powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Po tym czasie zagniatamy jeszcze chwilkę, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy. Ja ułatwiam sobie kwestię przekładania takiego ciasta na blaszkę, traktując ciasto wałkiem bezpośrednio już na papierze do pieczenia. Łatwiej chwycić za rogi papieru i przerzucić na blachę niż żonglować ciastem. Zostawiamy na 15-20 minut.

Ciasto na blasze nakłuwamy widelcem i robimy palcem sporo dość głębokich dziur. W każdą z dziurek nakładamy wiórki masła. Zasypujemy całość cukrem (można tu też dodać cynamon i płatki migdałów) i wstawiamy do nagrzanego pieca na około 30 minut w temp. 180-190 stopni.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Podobne wpisy