Tort palisadowiec
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Urodziny męża wypadają w sezonie truskawkowym, więc i tort musiał być „sezonowy”. Jak go zobaczył, zapytał, co to za palisadę zrobiłam. No i został tort palisadowiec 🙂
Składniki:
4 biszkopty jasne
Masa truskawkowa:
według masy z przepisu na ciasto odkrycie, tyle że w wersji z truskawkami
Masa biała:
250 g mascarpone
1 galaretka truskawkowa
500 ml śmietanki kremówki
ok. 4-5 łyżek cukru pudru
Góra:
400-500 dag truskawek, pokrojonych najlepiej na 4 części
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody
ok. 250 dag pustych rurek
Jeżeli biszkopty są suche, nasączamy je herbatą – niesłodzoną.
Masa biała
Śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, mascarpone i galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, ostudzoną, ale nie tężejącą.
Góra
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zostawiamy do ostygnięcia – przydadzą się na wierzch.
Układamy warstwy:
biszkopt – masa truskawkowa – biszkopt – masa biała – biszkopt – masa biała – biszkopt – masa biała – pokrojone truskawki – tężejąca galaretka.
Boki tortu obficie smarujemy masą białą i przyklejamy do nich rurki – można związać je wstążką, żeby się lepiej trzymały.
Wskazówka: polecam rurki ułożyć jeszcze przed dodaniem truskawek na wierzch i polaniem galaretką.
Tort podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki 🙂
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |