||

Tort palisadowiec

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Urodziny męża wypadają w sezonie truskawkowym, więc i tort musiał być „sezonowy”. Jak go zobaczył, zapytał, co to za palisadę zrobiłam. No i został tort palisadowiec 🙂

Składniki:
4 biszkopty jasne

Masa truskawkowa:
według masy z przepisu na ciasto odkrycie, tyle że w wersji z truskawkami

Masa biała:
250 g mascarpone
1 galaretka truskawkowa
500 ml śmietanki kremówki
ok. 4-5 łyżek cukru pudru

Góra:
400-500 dag truskawek, pokrojonych najlepiej na 4 części
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody

ok. 250 dag pustych rurek

Jeżeli biszkopty są suche, nasączamy je herbatą – niesłodzoną.

Masa biała
Śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, mascarpone i galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, ostudzoną, ale nie tężejącą.

Góra
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zostawiamy do ostygnięcia – przydadzą się na wierzch.

Układamy warstwy:
biszkopt – masa truskawkowa – biszkopt – masa biała – biszkopt – masa biała – biszkopt – masa biała – pokrojone truskawki – tężejąca galaretka.

Boki tortu obficie smarujemy masą białą i przyklejamy do nich rurki – można związać je wstążką, żeby się lepiej trzymały.

Wskazówka: polecam rurki ułożyć jeszcze przed dodaniem truskawek na wierzch i polaniem galaretką.

Tort podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki 🙂

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy