||

Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym i mięsem mielonym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Czasem na obiad nie robimy tego, co lubimy, tylko robimy to, co umożliwi przemycenie w obiedzie warzyw i mięsa i będzie wyglądało tak, że nasze dzieci zjedzą nie tylko oczyma, ale i rączkami 🙂
Z takich oto powodów u nas na obiad dziś wymyślone spaghetti z sosem śmietanowo-serowym.
Dzieci lubią makaron i zjedzą go przeważnie ze wszystkim, z czym zostanie podany.

Składniki:
½ opakowania makaronu spaghetti
250 gram mięsa mielonego
200 gram mrożonki włoszczyzna
3-4 różyczki brokuła
200 gram śmietany 12%
1 serek topiony 100 gram
1 jajko
1-2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy według przepisu z opakowania (zawsze łamię go na malutkie kawałki, bo jedzą małe dzieci, które nie dają rady „wciągnąć” długich nitek makaronu).

Warzywa wsypujemy na głęboką patelnię i zalewamy małą ilością wody – i tak je dusimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone i razem podsmażamy, dodając 1-2 łyżki oliwy i przyprawiając według własnego smaku.

W osobnej miseczce miksujemy śmietanę, serek topiony i jajko. Zalewamy mięso i chwilę razem dusimy, co jakiś czas mieszając.

Podajemy od razu po przygotowaniu razem z makaronem 🙂

Fot. Gabi

 

Podobne wpisy