• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Placek po węgiersku (ziemniaczany z sosem)

5 czerwca 2013 • 4  

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Tak mnie dziś naszło wspomnienie, że jak dzieci nie było, to jedliśmy choć raz na miesiąc, a teraz to już wieki całe nie było placków po węgiersku. Dziwne, jak menu rodziców zmienia się, gdy dzieci zjawiają się na świecie… A więc do placków potrzebujemy dwóch rzeczy – zwykłych placków ziemniaczanych (w większym rozmiarze) i sosu, a właściwie gulaszu po węgiersku.

Składniki:
Placki ziemniaczane (porcja na 3-4 placki smażone na całej patelni):
ok. 1,2 kg ziemniaków obranych i startych na tarce
1 jajko
2 czubate łyżki mąki (lub więcej, jeśli ziemniaki są bardzo wodniste)
1 cebula starta na tarce
2 ząbki czosnku rozdrobione (np. starte na tarce)
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Wszystko razem wymieszać i smażyć placki (DOPIERO, GDY MAMY JUŻ GOTOWY GULASZ).

Sos – gulasz po węgiersku:
500 gram wołowiny – pokrojonej w drobną dość kostkę
2 czerwone papryki – pokrojone w kostkę
2 papryki żółte – pokrojone w kostkę
500 gram pieczarek – obranych i pokrojonych w talarki
1-2 cebule – obrane i pokrojone w półpiórka
4 ząbki czosnku – obrane i pokrojone
sól, pieprz, słodka papryka i może być ostra papryka (jak ktoś chce na ostro)
majeranek, natka pietruszki
oliwa
odrobina wody do podlewania
łyżka mąki i odrobina wody na “zaklepkę”

Najlepiej gulasz – sos robić w woku albo w jakimś głębokim garnku.
Pokrojoną wołowinę poddusić na oliwie, dodać cebulę i czosnek i dusić dalej. Jeśli trzeba, dolać ciut oliwy. 
Dodać paprykę i dolać odrobinę wody. Dusić. Dodać pieczarki i sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody, i pod przykryciem nadal dusić.
Warzywa powinny puścić dość sporo wody, z której zrobi się sos.
Po 15-30 minutach duszenia dodać tzw. zaklepkę: w odrobinie wody rozpuścić dużą łyżkę mąki i wlać do sosu, dokładnie mieszając (ja zawsze wlewam przez sitko, aby się nie “zgluciło” w gorącym sosie).
Sos powinien pięknie się zagęścić.
Wszystko razem podusić jeszcze z 5-10 minut.
PS. Jeśli nie jedzą dzieci, sos powinien być dość pikantny. U nas jest w wersji delikatnej, bo jemy wszyscy.

PS2. Do gulaszu możemy dodać ziemniaki – pokrojone w kostkę dusimy razem z mięsem i warzywami w woku. Wtedy już niepotrzebne są placki ziemniaczane.

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#papryka, #pieczarki, #wołowina, #ziemniaki
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Ucierane z rabarbarem Poprzedni Ucierane z rabarbarem
Bułeczki piwne • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Muffiny z cukinią i serem feta  

25 maja 2013

Pain bouillie  

22 stycznia 2015

Bakłażan w panierce  

30 maja 2013

4 komentarze

  1. kasia

    on 22 marca 2018 at 19:28
    Odpowiedz

    Wygląda smacznie

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 23 marca 2018 at 11:18
      Odpowiedz

      Placki po węgiersku to chyba najlepsza forma placków ziemniaczanych 🙂

  2. Pan Szyszek

    on 15 listopada 2013 at 17:43
    Odpowiedz

    No, no, rozbudowany ten przepis 😀
    Osobiście nie cierpię pieczarek, bo żona dodaje je nawet do herbaty, ale poza tym przepis rewelka 🙂

  3. Moje Kulinarne Rozterki

    on 11 czerwca 2013 at 22:06
    Odpowiedz

    Na placek po węgiersku również z niecierpliwością czekałam. Uwielbiam, zawsze w drodze nad może, zatrzymywaliśmy się w restauracji Tokaj i zamawiałam ten fenomenalny placek.
    Super przepis!
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda