|

Placek po węgiersku (ziemniaczany z sosem)

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Tak mnie dziś naszło wspomnienie, że jak dzieci nie było, to jedliśmy choć raz na miesiąc, a teraz to już wieki całe nie było placków po węgiersku. Dziwne, jak menu rodziców zmienia się, gdy dzieci zjawiają się na świecie… A więc do placków potrzebujemy dwóch rzeczy – zwykłych placków ziemniaczanych (w większym rozmiarze) i sosu, a właściwie gulaszu po węgiersku.

Składniki:
Placki ziemniaczane (porcja na 3-4 placki smażone na całej patelni):
ok. 1,2 kg ziemniaków obranych i startych na tarce
1 jajko
2 czubate łyżki mąki (lub więcej, jeśli ziemniaki są bardzo wodniste)
1 cebula starta na tarce
2 ząbki czosnku rozdrobione (np. starte na tarce)
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Wszystko razem wymieszać i smażyć placki (DOPIERO, GDY MAMY JUŻ GOTOWY GULASZ).

Sos – gulasz po węgiersku:
500 gram wołowiny – pokrojonej w drobną dość kostkę
2 czerwone papryki – pokrojone w kostkę
2 papryki żółte – pokrojone w kostkę
500 gram pieczarek – obranych i pokrojonych w talarki
1-2 cebule – obrane i pokrojone w półpiórka
4 ząbki czosnku – obrane i pokrojone
sól, pieprz, słodka papryka i może być ostra papryka (jak ktoś chce na ostro)
majeranek, natka pietruszki
oliwa
odrobina wody do podlewania
łyżka mąki i odrobina wody na „zaklepkę”

Najlepiej gulasz – sos robić w woku albo w jakimś głębokim garnku.
Pokrojoną wołowinę poddusić na oliwie, dodać cebulę i czosnek i dusić dalej. Jeśli trzeba, dolać ciut oliwy. 
Dodać paprykę i dolać odrobinę wody. Dusić. Dodać pieczarki i sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody, i pod przykryciem nadal dusić.
Warzywa powinny puścić dość sporo wody, z której zrobi się sos.
Po 15-30 minutach duszenia dodać tzw. zaklepkę: w odrobinie wody rozpuścić dużą łyżkę mąki i wlać do sosu, dokładnie mieszając (ja zawsze wlewam przez sitko, aby się nie „zgluciło” w gorącym sosie).
Sos powinien pięknie się zagęścić.
Wszystko razem podusić jeszcze z 5-10 minut.
PS. Jeśli nie jedzą dzieci, sos powinien być dość pikantny. U nas jest w wersji delikatnej, bo jemy wszyscy.

PS2. Do gulaszu możemy dodać ziemniaki – pokrojone w kostkę dusimy razem z mięsem i warzywami w woku. Wtedy już niepotrzebne są placki ziemniaczane.

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy