Chleb w 10 minut
Poleca: Ewa
Źródło: Mienta Blog
Fot. Ewa |
Z tymi 10 minutami to trochę naciągane, ale faktycznie tyle trwa przygotowanie składników i ich wymieszanie. Potem ciasto przelewa się do keksówki, wstawia do piekarnika i czeka na pieczywo. Nie trzeba pilnować wyrastania, nic wyrabiać, zagniatać, składać, kombinować.
Powiem szczerze, że jadłam lepsze chleby. W stosunku do przepisu ze źródła zmniejszyłam ilość cukru, bo dla mnie chleb wyszedł za słodki. W każdym razie receptura jest warta zapamiętania choćby przez łatwość przygotowania 🙂
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
1/4 szkl. siemienia lnianego
1/4 szkl. sezamu
1/2 szkl. otrębów (u mnie pszenne)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
500 ml wody
7 g suchych drożdży
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką, aż się połączą. Ciasto będzie klejące i luźne.
Przekładamy ciasto do niewielkiej keksówki (moja była za długa, więc zmniejszyłam ją domowym sposobem, co widać na zdjęciu poniżej ;)).
Pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Piekłam na poziomie pierwszym poniżej środka. Po ok. 50 mnutach przykryłam chleb od góry folią aluminiową, żeby się nie spiekł za bardzo.
Fot. Ewa |