Tagliatelle z bobem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Kolejne danie z serii „obiad w 15 minut”. Jeśli przygotowanie jedzenia zajmuje więcej czasu, niż potrzebujemy do ugotowania makaronu, to dla mnie jest to już danie wykwintne 😉
Potrzebujemy:
niedużą cebulę
kawałek boczku lub szynki parmeńskiej
kilka pieczarek – około 5 niedużych sztuk
bób (około szklanki) – u mnie oczywiście mrożony
1/4 papryki
kilka łyżek śmietany
sól, pieprz
makaron tagliatelle ugotowany w osolonej wodzie
Cebulę kroimy w piórka, boczek/szynkę w plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilkę smażymy. Dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i bób. Chwilkę dusimy – aż warzywa zmiękną. Solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy dokładnie.
Fot. Ania |