|

Ryba z warzywami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Poleca: Ewa
Źródło: Nikol od kuchni

Fot. Ewa

To danie nosi nazwę „ryba po Podhalańsku”. Nie mam pojęcia dlaczego 🙂 Ja nazwałam je bardziej opisowo 😉 W każdym razie – jest przepyszne. Delikatne, jak na obiad rybny przystało. Lekko słodkawe – dzięki marchewce. Jego jedyną wadą jest to, że jest mało reprezentacyjne – kiepsko wygląda na talerzu. Ale smakuje obłędnie 🙂

Składniki:
filet rybny (u mnie mrożony – jedno opakowanie)
4 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
mały kawałek selera
200 ml śmietany (u mnie jogurt naturalny)
125 ml passaty pomidorowej (lub innego pomidorowego „płynu”)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, mąka

Filet rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Doprawiamy, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę selera, marchewkę i ziemniaki pokrojone w cienkie talarki. Podsmażamy parę minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Warzywa układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na nie kładziemy rybę i całość zalewamy jogurtem wymieszanym z passatą i doprawionym solą i pieprzem.
Pieczemy na najniższej półce w 180 stopniach przez 45-55 minut.

Opcja: Można dodać kilka suszonych śliwek. Wrzucamy je na patelnię do warzyw pod koniec duszenia.

Fot. Ewa

Podobne wpisy