Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Na te ciasteczka mówi się u nas w domu „świąteczne”, bo pachną goździkami, imbirem i cynamonem. Postanowiłam jednak przełamać tradycję i zrobić je na wiosenny weekend. Chociaż tak nietradycyjnie, zjedliśmy wszystkie.
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
kostkę (200 g) masła
pół szklanki cukru
łyżeczkę proszku do pieczenia
jedno duże jajko
pół łyżeczki goździków mielonych, płaską łyżeczkę mielonego imbiru, czubatą łyżeczkę cynamonu
Do zdobienia:
tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka
suszona żurawina
orzechy włoskie
Masło siekamy z mąką. Dodajemy jajko, proszek, przyprawy, cukier i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy będzie miało formę jednolitej kuli, zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placuszek (tak mniej niż 0,5 cm grubości). Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka na blasze. Pieczemy 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Możemy zacząć zajadać ciasteczka od razu po wyjęciu ich z piekarnika, ale najlepsze są polane czekoladą i ozdobione żurawinami i orzachami. Z podanej porcji wychodzi sporo ciasteczek, więc spokojnie można pożreć połowę na ciepło, a drugą połowę ozdobić i zostawić na następny dzień 😉
Fot. Ania |