Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Sezon na szparagi trwa, więc trzeba z tego korzystać. Kolejne danie z tym pysznym warzywem i kolejny strzał w dziesiątkę.
Potrzebujemy:
makaron tagliatelle (u mnie domowe wstążki)
cebulę
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
pęczek zielonych szparagów
jedną marchewkę
400 ml śmietany
sól, pieprz, dwa ząbki czosnku
trochę startego na drobnej tarce sera
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w dowolny sposób (u mnie piórka), szynkę w kostkę. Marchewkę obieramy i nożykiem do obierania tniemy na cienkie wiórki. Szparagi kroimy na ok. centymetrowe kawałki – główki odkładamy osobno.
Cebulę podsmażamy przez moment. Dodajemy do niej szynkę i smażymy. Wrzucamy szparagi i marchewkę, solimy i dusimy chwilkę pod przykryciem (można wlać odrobinę wody, żeby się nie przypalało). Po około 5 minutach wlewamy śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem i główki szparagów i przykrywamy jeszcze na moment. Kiedy szparagi są już miękkie, łączymy makaron z sosem. Na talerzu posypujemy jeszcze startym serem.